1990’lardan Bugüne
Brexit konusu, 1990’ların başından itibaren marjinal boyutta tartışılmaya başlandı. Ancak, 2008 küresel ekonomik krizi ile birlikte İngiltere’nin AB’den ayrılma fikri daha da güçlendi.
İlk Kez Brexit Kelimesi
2012 yılında yayımlanan bir makalede, Brexit kelimesi ilk kez yer aldı. Makalenin yazarı Peter Wilding, İngiltere’nin AB içinde lider olmadığı takdirde Brexit’in kaçınılmaz hale geleceğini ifade etti.
Nigel Farage ve UKIP
İngiltere’nin AB’den ayrılmasını savunan Nigel Farage ve UKIP partisi, bu fikre büyük destek sağladı ve siyasette etkili bir konuma yükseldi.
Referandum Kararı
Dönemin Başbakanı David Cameron, UKIP’in yükselişini durdurmak için Brexit konusunu referanduma götüreceğini söyledi. 23 Haziran 2016 tarihi, referandumun yapılacağı gün olarak belirlendi.
Ayrılma Süreci
Brexit referandumunda %52 oy alan Birleşik Krallık, AB’den ayrılmak için 4 yıl süren bir süreç yaşadı. Bu süre içinde üç kez erken seçim yapıldı ve üç kez başbakan değişti.
Brexit Anlaşması
Brexit sürecinin 3. Başbakanı Boris Johnson, Aralık 2019’da yapılan erken seçimlerden galip çıktı ve Ocak 2020’de AB ile yapılan Brexit anlaşmasını Avam Kamarası, Lordlar Kamarası ve Kraliçe Elizabeth’ten aldığı onayla yürürlüğe soktu.
Ekonomik Etkiler
Brexit, İngiltere ekonomisini en çok etkileyen konulardan biri oldu. Bir düşünce kuruluşunun raporuna göre, Brexit olmasaydı İngiltere’deki yatırımların bugünkünden %25 daha yüksek olması bekleniyordu. Finans sektöründe de 7 bin iş kaybı yaşandı.
Gıda Enflasyonu
Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Okulu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, 2019-2023 dönemindeki gıda enflasyonunun üçte biri Brexit’e bağlanmaktadır. Brexit’in market alışverişine yansıyan ek maliyeti ise 7 milyar sterlin olarak belirlendi.
İskoçya’nın Bağımsızlık İsteği
Brexit referandumunda İskoçya, AB’de kalmak istediğini açıkça belirtmiş olsa da, nüfusunun düşük olması nedeniyle sonucu etkileyemedi. İskoçya, bağımsızlık talebini AB üyeliğiyle gerekçelendirmektedir.
Brexit’in Toplumsal Etkileri
Anketler, Brexit kararının İngiltere genelinde hala tartışmalı bir konu olduğunu göstermektedir. Bir ankete göre, katılımcıların %58’i AB’ye tekrar katılmayı desteklemektedir. Ancak, diğer anketlerde destek oranı değişim göstermektedir.