Ceres’teki Okyanusun Derinliklerinde Organik Maddeler Tespit Edildi
Bilim insanları, asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan cüce gezegen Ceres’teki bir okyanusta, yaşam için gerekli olan bazı organik maddelerin varlığını belirledi. Ceres’te bulunan tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu yüzeyin altında tuzlu su okyanusları bulunuyor.
Ernutet Krateri’nde Organik Kimyasallar Keşfedildi
“Ceres’teki Ernutet Krateri” çevresinde yüzlerce kilometrekarelik alifatikler olarak adlandırılan organik kimyasalların bulunduğu alanlar tespit edildi. Araştırmacılara göre, bu organik bileşenler uzaydaki radyasyon bombardımanının etkisiyle yakın zamanda yüzeye çıkmış olabilir.
10 Milyon Yıl İçinde Oluşmuş Olabileceği Düşünülüyor
Yapılan deneyler sonucunda, Ernutet Krateri çevresinde bulunan organik maddelerin, bölgeye muhtemelen son 10 milyon yıl içinde gelmiş olabileceği öne sürüldü. Organik bileşenlerin, Ceres’in derinliklerinde oluştuğu ve çeşitli etkenlerle yüzeye çıktığı düşünülüyor.
Ernutet Krateri: Yaşam Barındıran Bir Alan Olabilir
Araştırmacılar, Ernutet Krateri’nde bulunan organik bileşiklerin, Ceres’in derin okyanusunun evrimleşmiş olabileceğini ifade ettiler. Kraterin yüzeyindeki organik maddelerin, çeşitli yollarla yüzeye çıkarak, yaşamın barındırabileceği bir ortam oluşturabileceği düşünülüyor.
Bu araştırma, Ceres’in ve özellikle Ernutet Krateri’nin, yaşamın desteklenebileceği bir alan olabileceğini gösterdi. Araştırma detayları Science Advances dergisinde yayımlandı.