Filistinli Hidrologlar Grubu Müdürü Abdurrahman el-Temimi, İsrail’in Gazze’deki tünellere deniz suyu salmasının çevrede oluşturacağı hasara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Filistin’de topraktaki kirlilik oranını takip eden en büyük sivil toplum kuruluşu olan Filistinli Hidrologlar Grubu Müdürü Temimi, İsrail’in Gazze’deki tünellerin tamamını suyla doldurma planının imkansız olmadığını, ancak tünellerin yapısının ve birbirleriyle bağlantılarının bu planı zorlaştıracağını ifade etti.
Çevre Felaketine Yol Açacak
Yaklaşık 450 kilometre uzunluğunda olduğu bilinen tünellerin tümüne su basılması için 40 gün gerektiğini kaydeden Temimi, bu gerçekleştiği takdirde yaşanacak çevre felaketine ilişkin şunları aktardı:
“İsrail, planladığı gibi tünelleri suyla doldurursa bu birçok çevre felaketine yol açacak. Zaten kirli olan yeraltı suları daha da kirlenecek, tuz birikmesi toprağı önemli ölçüde öldürecek, toprak çökmelerine yol açacak, bu da kalabalık nüfusa sahip Gazze Şeridi’ndeki binlerce evin yıkılması anlamına gelecek.”
İçme Suyu ve Tarım Ürünleri Tehlikede
Filistinli uzman, toprak ve suyun kirlenmesi halinde içme suyu ve tarım ürünlerinin de kirleneceği, birçok alanda yaşanacak çevre kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler hakkında uyarıda bulundu.
Temimi, “Gazze Şeridi, yaşanmaz bir bölgeye dönüşebilir ve savaşın çevresel etkilerinden kurtulması için 100 yıl geçmesi gerekebilir. İsrail, Gazze Şeridi’ndeki çevreyi katlediyor.” dedi.
Gazze’ye Atılan Saldırılar
Gazze’yi hedef alan saldırıların da çevre üzerinde ölümcül etkileri olduğuna işaret eden Temimi, şunları söyledi:
“Katı atıkların yanı sıra İsrail’in Gazze Şeridi’ne attığı fosfor bombaları ve patlayıcı bombaların metalleri ayrışıyor ve diğer metallerle birleşiyor. Bu durum, insan yaşamı, çevre ve Gazze’deki su ları için daha tehlikeli bir hal alıyor.”
Temimi, “Gazze’ye atılan çok yüksek miktarda patlayıcı ve saldırılarda ölen insanların cesetlerinin yanı sıra, suyun, havanın ve toprağın kirlenmesi nedeniyle Gazze’de her türlü felaketin yaşanması beklenmeli.” ifadelerini kullandı.
Su Durumu Kötüleşiyor
Gazze’nin son yirmi yılda defalarca bombalanmasının bölgenin çevresel açıdan katledilmesine yol açtığını vurgulayan Temimi, sözlerine şunları ekledi:
“İsrail’in 7 Ekim saldırıları öncesi Gazze Şeridi’nde su durumu kötüleşiyordu, su larının yaklaşık yüzde 90’ı içmeye uygun değildi. Şimdi ise koşullar daha da kötü, suyun yüzde 99’u içmeye uygun değil.”
Temimi, Gazze Şeridi’ndeki çevresel durumu “felaket” olarak nitelendirdi.