Avrupalılar Dünya Keşfine Başladıkça Astronomiye Olan İhtiyaç Arttı
Avrupalılar, dünyayı keşfetmek ve diğer ülkelerle ticaret yapmak için denizlere açıldıkça, navigasyon, haritacılık ve zaman tutmaya yardımcı olacak yeterli miktarda ve doğrulukta astronomik bilgiye ihtiyaç duymaya başladı. İşte bu ihtiyaç, İngiltere Kralı 2. Charles tarafından 1675 yılında Greenwich Gözlemevi’nin kurulmasına yol açtı.
Greenwich: Başlangıç Meridyeni
Dünyanın başlangıç meridyeninin bulunduğu varsayılan, başkent Londra’daki Greenwich’in “0 noktası” olarak kabul edilmesinin hikayesi ise yaklaşık 140 yıl öncesine dayanıyor. Greenwich semti, Londra’nın güneyinde Thames Nehri kenarında bulunuyor ve dünya genelinde tanınmasını sağlayan yer, Greenwich parkının içinden yürüyerek ulaşılan dünyaca ünlü gözlemevi olarak biliniyor.
Greenwich Meridyeni ve Uluslararası Zaman Dilimi
19. yüzyıla kadar her ülke güneşe göre kendi zaman kavramını belirlerken, demir yolları ve iletişim ağlarının gelişmesiyle küresel zaman ve saat kavramına olan ihtiyaç arttı. 1884’te Washington’da düzenlenen Uluslararası Meridyen Konferansı’nda yapılan oylama sonucunda Greenwich, “0 meridyeni” olarak belirlendi ve “Greenwich Mean Time” (Greenwich Saati) dünyanın kullanacağı uluslararası zaman dilimi olarak kabul edildi.
BBC Pips: Zamanın Habercisi
Greenwich Gözlemevinde görev yapan Sir Frank Watson Dyson, geçmişte günün tam saatini belirtmek için elektronik olarak üretilen ve daha sonra “BBC pips” olarak adlandırılan altı kısa bip sesini icat etti. Bu ses, halen BBC Radyo 4’te haber bültenlerinden önce çalınmaktadır.
Greenwich Gözlemevi’nin Ziyaretçi Akını
Başkent Londra’nın Greenwich semtinde bulunan Greenwich Gözlemevi ve başlangıç meridyeni “0 noktası” her gün birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyaretçiler, “0 noktasını” simgeleyen çizginin ve çelikten yapılmış dünya şeklinin önünde durarak hatıra fotoğrafı çektirmektedir.