Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Bulgaristan Trakya Üniversitesi’nin YEPTİM Projesi hakkında açıklamaları
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, proje ortakları Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Bulgaristan Trakya Üniversitesi Rektörü Lazarin Lazarov ile birlikte AA muhabirine YEPTİM Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Avrupa üniversiteleriyle işbirliği
Projenin yürütücüsü olan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 9 Avrupa ülkesinin önemli üniversiteleriyle yürüttükleri projenin misyon strateji belgesini imzalamak üzere Belçika ve Hollanda’ya gittiklerini belirtti. Ünüvar, Ankara Üniversitesinin Avrupa’dan Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkelerden üniversite rektörleri ile Selene Projesi’nin misyon strateji belgesini imzaladıklarını kaydetti.
Selene Projesi’nin önemi
Selene Projesi, Avrupa Üniversiteleri tarafından oluşturulan, AB Yeşil Mutabakatı ve Tek Sağlık çerçevesinde iklim ve çevre alanında eğitim ve araştırma altyapısını sürdürülebilir hedeflerle birleştiren uluslararası ve disiplinler arası bir üniversite ittifakıdır. Bu proje, özellikle “Tek Sağlık”, tıp, veteriner hekimlik ve sağlığın diğer alanlarına bütüncül bir bakış ortaya koyan önemli bir projedir.
YEPTİM Projesi ve hipoterapi
Ünüvar, YEPTİM Projesi’nin hipoterapi alanında önemli bir proje olduğunu belirtti. Proje, otizm, down sendromu, serebral palsi, MS (Multiple Skleroz) ve parkinson gibi birçok bedensel ve fiziksel rahatsızlıkların atlı terapi ile tedavi edildiği bir projedir. YEPTİM Projesi, at üzerinde tedavi yöntemlerini geliştirmeyi amaçlayarak dijital gerçekliği de dikkate alarak sektörün en önemli firmalarıyla işbirliği yapmaktadır.
At yetiştiriciliği ve proje
Rektör Köseoğlu, YEPTİM Projesi’nin Türkiye’de at yetiştiriciliği noktasında önemli bir adım olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin en önemli hipoterapi merkezlerinden birine sahip olduklarını belirtti. Proje, at yetiştiriciliğinde en önemli teknikleri sanal gerçeklik çerçevesinde sunmaktadır.
Bulgaristan Trakya Üniversitesi Rektörü Lazarin Lazarov da Türk üniversiteleriyle işbirliğinin kapasite gelişimi açısından önemli olduğunu belirterek projenin önemli çıktılar ortaya koyduğunu ifade etti. Lazarov ayrıca projenin sonraki toplantılarının Bulgaristan’da yapılmasını arzuladıklarını belirtti.
Projenin gelişimi için Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Kaan Orhan, Dr. Cafer Yıldırım ve Öğretim Görevlisi Ümmet Artuç da heyete eşlik etti.