Müller: Almanya’da Doğal Gaz Arzı Hala Belirsiz
Almanya’da enerji krizi devam ediyor. Alman Rheinischen Post gazetesine verdiği röportajda, Alman enerji bakanı Müller, doğal gaz arzında hala belirsizlik olduğunu belirtti. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası, Almanya’da toptan elektrik fiyatları düşse de, fiyat seviyelerinin hala yüksek olduğunu vurguladı. Müller, konvansiyonel enerjinin kullanılmaya devam edilmesi durumunda ucuz enerji döneminin sona erdiğini ifade etti.
Almanya Tasarruf Kararlarıyla Şebeke Ücretlerini Artırıyor
Alman koalisyon hükümeti, 2024’te şebeke ücretleri için sübvansiyonları kaldırmaya karar verdi. Bu kararı savunan Müller, tasarruf yapmanın etkisiz olmadığını ve maliyetlerin er ya da geç tüm tüketicilere yansıyacağını söyledi. Planlanan 5,5 milyar euroluk sübvansiyonun kaldırılmasıyla, ortalama dört kişilik bir hane yılda 120 euro daha fazla şebeke ücreti ödeyecek.
Rusya-Ukrayna Savaşı Sonrası Enerji Krizi
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası arz yönlü belirsizlikler ve AB’nin Rus enerji ürünlerine uyguladığı ambargo, Almanya’da enerji piyasalarında dengesizliklere yol açtı. Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararı, Almanya’da sarmal bir enerji krizine neden oldu. Almanya, enerji krizine karşı mali tedbirlerle milli gelirinin yüzde 7,5’ini harcamak zorunda kaldı.
Sanayi ve Enerji Sektörlerinde Zorluklar
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Alman sanayisi baskı altında bulunurken, yüksek enerji fiyatları özellikle kimya ve çelik gibi enerji yoğun sektörleri zorluyor. Bu sektörlerin üretim verileri zayıflarken, bazı şirketler yurt dışına kaymaya başlamış ve yeni yatırımlarını başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde planlamaya başlamıştır.
Almanya’da politikacılar, bu endüstriyel değişimin ne kadarını engellemesi gerektiği konusunda tartışmaların devam ettiği bir dönemdir.