Bakan Işıkhan, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Kararlı
Bakan Işıkhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kayıt dışı istihdama yönelik çalışmalara vurgu yapan Işıkhan, kayıt dışılığın sosyal güvenlik haklarını zedelediğini ve SGK prim kaybına neden olduğunu dile getirdi. 2002’de yüzde 52 seviyelerinde olan kayıt dışı istihdam oranının bugün yüzde 24,2’ye düştüğünü belirten Işıkhan, işletmelere ceza kesmek yerine rehberlik hizmeti sunduklarını, dijital teknoloji ve yapay zeka ile kayıt dışı çalışanları tespit ettiklerini ifade etti.
Çalışma İzni Konusunda Yapılan Güncellemeler
Bakan Işıkhan, yabancıların Türkiye’de çalışma izni konusunu da ele alarak, çalışma izni kriterlerinin gözden geçirildiğini ve güncellendiğini belirtti. Ücret, mali yeterlilik gibi kriterlerin iş gücü piyasasına uyumlu hale getirildiğini dile getiren Işıkhan, sığınmacıların kayıt dışı çalışmasına asla izin verilmediğini vurguladı.
Belediyelerin Prim Borçlarına Çözüm Arayışı
Bakan Işıkhan, belediyelerin sosyal güvenlik kurumuna olan prim borçlarıyla ilgili yaşanan güçlükleri de değerlendirdi. Prim borçlarının ödenmesinin önemine dikkat çeken Işıkhan, belediyelere taksitlendirme imkanı sunduklarını ancak bazı belediyelerin ödemelerde güçlük çektiğini ifade etti. Bu durumda belediyelerin gayrimenkul teklifi yaptığını ancak sürecin uzun sürdüğünü belirten Işıkhan, SGK olarak borç tahsilatlarını sürdürdüklerini ve belediyelerin mali sorumluluklarını hatırlattı.
SGK Prim Borcu Olan Şirketlerin Durumu
SGK prim borcu olan şirketlerin durumunu da ele alan Bakan Işıkhan, bu konuda şeffaflık ilkesine vurgu yaparak en yüksek borcu olan şirketlerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Maliye Bakanlığı gibi SGK’nın da prim borcu olan şirketleri açıklayacağını belirten Işıkhan, bu adımın tahsilat sürecine olumlu katkı yapacağını ifade etti.