Bakan Şimşek, OVP’nin Kamu ve Özel Sektör İçin Yol Haritası Olduğunu Belirtti
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 3. Finansın Geleceği Zirvesi’nin kapanışında OVP ve enflasyon hedeflerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Şimşek, OVP’nin kamu ve özel sektör için bir yol haritası niteliği taşıdığını ve mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve yapısal reformların OVP’nin temel hedefleri arasında olduğunu vurguladı.
Enflasyonun Düşürülmesi OVP’nin Odak Noktası
Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarının önemli bir ön koşul olduğunu belirtti ve OVP’nin odak noktasının enflasyonun düşürülmesi olduğunu söyledi. Şimşek, geleneksel para politikasında sıkılaşma, seçici kredi sıkılaşması ve miktarsal sıkılaştırma gibi adımların atıldığını ifade etti. Bu politikaların etkisiyle, önümüzdeki dönemde enflasyonun yıllık bazda 2026 sonunda tekrar tek haneye ineceğini belirtti.
Enflasyon Beklentilerinin İyileşmesi ve Çekirdek Enflasyonun Trendi
Şimşek, enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini ancak aylık bazda çekirdek enflasyonda bir ivme kaybının olduğunu söyledi. Çekirdek enflasyonun trendinin, 2024 yılı sonu hedefi olan yüzde 36 ile uyumlu olduğunu belirtti. Para politikasının gecikmeli çalıştığını ve bugün atılan adımların etkisinin gelecek sene devreye gireceğini ifade etti. Şimşek, beklentiler kanalının önemli olduğunu ve piyasanın enflasyon beklentilerinin gelecek aylarda hedefle uyumlu hale geleceğini söyledi.
Mali Disiplin ve Yapısal Reformlar
Şimşek, AK Parti hükümetlerinin mali disiplinde kendini kanıtladığını belirterek, bu yıl bütçe açığının OVP’de öngörülenin altında olacağını söyledi. Aynı zamanda yapısal reformlara da alan açacaklarını ve doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olacaklarını ifade etti. Şimşek, son 20 yılda yaşanan depremler nedeniyle yapılan harcamaların toplanan vergi gelirlerinin 8 katını geçtiğini belirtti.
Reel Sektörü Destekleme
Bakan Şimşek, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir yüksek büyümeyi kalıcı kılmak için reel sektörü desteklediklerini vurguladı. Şimşek, 2024 yılında vergi harcamaları kapsamında reel sektöre 2,2 trilyon TL destek sağladıklarını söyledi. Ayrıca, AR-GE faaliyetlerini ve yatırımları teşvik etmek için 530 milyar lira vergiden vazgeçtiklerini belirtti.
Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı ve Yabancı Yatırımcı İlgisi
Şimşek, Türkiye’nin dış ticaret açığını incelediklerini ve bu açıkta önemli bir rol oynayan 284 ürün belirlediklerini ifade etti. Bu ürünleri üretebilecek olanlara yönelik Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulamasını yeniden yapılandırdıklarını belirtti. Şimşek, yatırım projeleri için 2 yılı ödemesiz, 10 yıl vadeli ve uygun faizli kredi sağlamak üzere