BOTAŞ’ın Kuruluş Amacı ve Faaliyetleri
Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 15 Ağustos 1974’te Irak ham petrolünü İskenderun Körfezi’ne taşımak amacıyla kurulduğunu belirtti. Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları ile ham petrol taşıma faaliyetlerini sürdüren BOTAŞ, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattında da görev üstlenerek toplamda 14,5 milyar varil petrol taşıdı.
Doğal Gaz Ticareti ve Taşımacılığı
1986’dan itibaren doğal gaz ticareti ve taşımacılığına başlayan BOTAŞ, TANAP projesiyle Türkiye’ye 28,5 milyar metreküp, TürkAkım projesiyle de 2020’den itibaren yaklaşık 40 milyar metreküp gaz arzı sağladı. BOTAŞ, Türkiye’nin depolama kapasitesini 5,8 milyar metreküpten 12 milyar metreküpe çıkararak yıllık doğal gaz tüketiminin yüzde 20’sini depolayacak.
LNG ve Uluslararası İlişkiler
BOTAŞ’ın LNG terminali ve FSRU’suyla günlük LNG alma kapasitesini 160 milyon metreküpe yükselttiği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Azerbaycan, Cezayir ve ABD ile yapılan anlaşmalarla doğal gaz ticaretinde 34 ülkeyle işbirliği yapıldığı vurgulandı.
Türkiye’nin Enerji Bağımsızlığı
Türkiye’de 81 ilde 862 yerleşim yeri ve 212 organize sanayi bölgesinde doğal gaz kullanıldığı belirtilirken, ülkenin 20 bin kilometrelik iletim ve 200 bin kilometrelik dağıtım hatlarına sahip olduğu ifade edildi. BOTAŞ’ın enerji bağımsızlığına yönelik projelerle Türkiye’yi lider konuma taşıdığı ve enerji güvenliğini sağladığı aktarıldı.
Bu kapsamda, Bakan Bayraktar ve BOTAŞ Genel Müdür Vekili Abdulvahit Fidan, BOTAŞ’ın 50. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, Türkiye’nin doğal gaz ve boru hatları alanındaki başarılarını vurguladılar.