BKS Sistemi ile Kaynak Aktarımı Düzenleniyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarımını düzenleyen BKS Sistemi’ne ilişkin mevzuat, Haziran 2012’de çıkarıldı. Uygulama yönetmeliğinin Şubat 2013’te yürürlüğe girmesiyle sistem faaliyete geçti.
1024 Melek Yatırımcı Lisansı Düzenlendi
BKS Sistemi kapsamında, Haziran 2013’ten bu yana toplam 1024 melek yatırımcı lisansı düzenlendi. Bunlardan 556’sı hâlâ aktif durumda bulunuyor.
Lisans Başvurularının Profili
Lisans başvurularının yüzde 67,03’ü yüksek gelir veya servet sahibi, yüzde 32,97’si ise tecrübeli kişiler tarafından yapıldı.
Yatırım Yapılan Şirketlerin Profili
Yatırım yapılan şirketlerin yüzde 48’i 5’ten az ortaklı Türkiye’de melek yatırım ağlarıyla başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketlere yapılan ilk yatırım gerçekleştirildi.
Toplam Yatırım Miktarı
Haziran 2013’ten bugüne kadar, 61 yatırım için 202 melek yatırımcı tarafından 32 milyon 31 bin lira sermaye aktarıldı.
Yatırımların Lokasyonu
Yatırım başvurularının büyük bir kısmı İstanbul merkezli şirketler için yapıldı. Diğer başvurular ise Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Kırıkkale gibi illerden geldi.
2022 ve 2023 Yılı Yatırımları
2022 yılında 6 yatırım için 28 melek yatırımcı toplam 5,4 milyon lira, 2023 yılında ise 4 yatırımcı, 17 girişime 5,2 milyon liralık sermaye aktardı.
Akredite Melek Yatırımcı Ağları
Sistemde toplam 16 akredite melek yatırımcı ağı bulunuyor. Bunlardan 10’u taahhütlü, 6’sı ise taahhütsüz ağdır.
Baybars Altuntaş: Akıllı Finans ve Melek Yatırımcı Lisansı
Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, melek yatırımcıların akıllı finans kavramını kullandığını ve yatırımların şirket değerini artırmak amacıyla yapıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’de melek yatırımcılara vergi avantajı getirilmesini ve uluslararası şirketlerin startuplara yatırım yapmasını teşvik etmenin önemli olduğunu vurguladı. Altuntaş, melek yatırımcı lisansının da iki aşamalı olabileceğini ifade etti.