Eylül Ayından Bu Yana Sıkılaşan Koşullar İç Talebi Etkiledi
Goldman Sachs, “2024 için 10 CEEMEA sorusu” başlıklı raporunda Türk lirasının tahminlerden daha az değer kaybedeceği öngörüsünde bulundu. Rapor, Eylül ayından bu yana parasal ve finansal koşulların sıkılaştığını ve bunun iç talebin ılımlı seyretmesini sağladığını belirtti. Ayrıca, art arda gelen fiyat baskılarının yavaşladığına da dikkat çekildi.
Reel Faizlerin Pozitif Bölgeye Dönmesi Yabancı Döviz Girişlerini Artırıyor
Rapor, reel faizlerin tekrar pozitif bölgeye dönmesiyle birlikte yabancı döviz girişlerinin artış eğilimine girdiğini ifade etti. Bu durumun da Türk lirasının değer kaybı oranını sınırların içine çekeceği öngörüldü.
Dış Dengeler İyileşiyor ve Cari Açık Geriliyor
TCMB’nin TL’nin en azından bir miktar reel değer kazanmasına yönelik sinyaller verdiği raporda, bu durumun artan döviz girişlerini ve daralan cari açığı beraberinde getireceği belirtildi. Talebin yeniden dengelenmesinin Türkiye’nin dış dengelerini iyileştirdiği ve 2024’te cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 1,8’e gerileyeceği öngörüldü.
TCMB’nin Odak Noktası Bilanço Yeniden Yapılandırması
Raporda, TCMB’nin TL’nin nominal anlamda güçlenmesine izin vermek yerine bilançosunu yeniden yapılandırmaya odaklanmasının daha muhtemel olduğu belirtildi. Ayrıca, TCMB’nin ikili ve banka swaplarını kapsayan net rezervlerinin 2024’te pozitife dönmesinin muhtemel olduğu öngörüldü.