Cumhuriyet’in 100. Yılında “Türkiye Yüzyılı” Hedefi
Cumhuriyet’in 100. yılının ardından “Türkiye Yüzyılı” hedefiyle yol alan ülkenin üretim, yatırım ve ihracat üssüne dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda enerjiden ticarete, tarımdan sanayiye hemen her alanda uluslararası işbirliklerine özel önem veriliyor. Türkiye’nin son dönemde sanayi ve teknoloji alanlarında imzaladığı uluslararası anlaşmalar da stratejik adımlar olarak görülüyor.
Ülkelerle Diyalog Ön Planda
Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın göreve başladığından bu yana ülkelerle diyalog ön planda. Kacır, ABD, Çin, Hindistan, Belçika, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Macaristan’a ziyaretler gerçekleştirerek çeşitli görüşmeler yaptı. Türkiye’ye gelen yabancı bakanlarla da işbirliği değerlendirmeleri yapıldı ve 9 anlaşma imzalandı.
İmzalanan Anlaşmaların Kapsamı
İmzalanan anlaşmalar uzaydan yapay zekaya, insansız hava araçlarından iletişim teknolojilerine kadar çeşitli alanlara yayıldı. Ukrayna ile stratejik endüstriler alanında işbirliği kararlaştırıldı. Avusturya ile üretim ve yatırım ekosistemlerine yönelik işbirliği hedeflenirken Türkiye ile Mısır arasında sanayi yatırımlarının artırılması hedefleniyor. Suudi Arabistan ile yapılan anlaşma ise doğrudan yatırım, savunma sanayisi, enerji, savunma ve iletişim alanlarında işbirliklerini derinleştirmeyi amaçlıyor.
Uluslararası Kuruluşlarla İşbirlikleri
Türkiye, uluslararası kuruluşlarla da stratejik anlaşmalara imza attı. Dünya Bankası ile “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında finansman anlaşmaları yapıldı. Ayrıca Türkiye, Dijital Avrupa Programı’na katılarak firmaların dijital dönüşümünü desteklemek için önemli bir adım attı.
Savunma Sanayisi ve Uzay İşbirlikleri
Türkiye, savunma sanayisi ve uzay alanında da işbirliklerini geliştirmeye odaklanıyor. Uluslararası savunma sanayii fuarları ve buluşmalarıyla işbirliği anlaşmaları gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye, “Uluslararası Uzay Kongresi”ni 2026 yılında Antalya’da düzenleme hakkını elde etti. Türk heyeti tarafından gerçekleştirilen Antarktika ve Arktik seferleri ise Türk bilim insanlarının araştırmalarını desteklemekte ve uluslararası işbirliğini güçlendirmektedir.
Türkiye’nin Uzay Yolculuğu
Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalara hız verdiği görülmektedir. Türksat 6A haberleşme uydusu ve Türkiye’nin ilk ay aracı için hazırlıklar yapılmaktadır. Ayrıca, Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olarak belirlendi ve yakın gelecekte uzay yolculuklarına başlamaları planlanıyor.