Gümrük Birliği’nin Oluşumu ve İşleyişi
1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği, Türkiye ile AB arasında sanayi ürünleri ticaretinde gümrük vergilerinin kaldırılması ve ticaretin serbestleştirilmesi anlamına geldi. Bu anlaşma Türkiye’nin AB ile bütünleşme hedefine önemli bir adım oldu.
Gümrük Birliği’nin Kazanımları
Gümrük Birliği, Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımları artırarak Türk şirketlerinin Avrupa pazarında rekabet gücünü artırdı. Ancak, Gümrük Birliği’nin yapısındaki sorunlar son dönemde ciddi boyuta ulaştı.
Gümrük Birliği’nin Sorunları ve Güncellenme İhtiyacı
Gümrük Birliği’nin günümüz ticaretine uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Türkiye’nin AB’nin diğer ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarına dahil olmaması ve kara yolu kotaları gibi konulardaki sorunlar çözüm bekliyor.
Türkiye ve AB Arasındaki Ticaret Hacmi
2023 yılında Türkiye ve AB arasındaki ticaret hacmi 210,3 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin AB’ye ihracatı 103 milyar dolar iken ithalatı ise 106 milyar dolara yükseldi. Türkiye, AB ülkelerine en fazla ihracat yapan 6. ülke konumunda bulunuyor.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi İhtiyacı
AB ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlenmesi için Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekiyor. Ancak AB Konseyi’nin siyasi sebeplerle bu konuda adım atmaması, sorunların çözümünde engel oluşturuyor.