TÜİK verilerine göre, ocak-kasım döneminde 880 binden fazla motosiklet trafiğe kaydedildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de ocak-kasım döneminde 880 bin 988 motosikletin trafiğe kaydı yapıldı. Yılın ilk ayında 40 bin 581 motosikletin trafiğe kaydı yapılırken bu sayı şubatta 36 bin 720’ye düştü. Ancak, mart ayından itibaren trafiğe kayıtlı motosiklet satışları yükseliş trendine girdi. Temmuz ve ağustos aylarında yılın en yüksek değerleri olan 101 bin 559 ve 109 bin 464 motosiklet trafiğe kaydedildi. Sonrasında ise kayıtlar düşüş trendine girerek kasım ayında 67 bin 468’e kadar geriledi.
Trafikteki Motosiklet Sayısı Yıllar İtibarıyla Artıyor
TÜİK verilerine göre, 2019 sonunda Türkiye’de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 3 milyon 331 bin 326 iken 2020’de 3 milyon 512 bin 576’ya yükseldi. 2021’de ise bu sayı 3 milyon 774 bin 370’e çıktı. 2022’de ise trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 4 milyon 141 bin 914’e ulaştı. 2023 yılında ise motosiklet satışlarının hız kazandığı ve trafiğe kayıtlı motosiklet sayısının 5 milyon sınırını geçtiği belirlendi. Bu yılın ocak-kasım döneminde trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 5 bin 666 oldu.
Gelecek Yıl 2 Milyonun Üzerinde Motosiklet Kaydı Yapılması Bekleniyor
Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, COVID-19 salgını sonrası ekonomik şartların ve kullanım alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte motosiklet kullanımının Türkiye’de arttığını belirtti. Uçar, motosiklet kullanımının ekonomik bir ulaşım aracı olması, park sorunu yaşatmaması ve çevre kirliliğinin az olması gibi nedenlerle artmasını istediklerini ifade etti. Gelecek yıllarda motosiklet satışlarının artış göstermeye devam edeceğini söyleyen Uçar, B sınıfı ehliyetle 150 silindir hacmine kadar olan motosikletlerin kullanımına izin verilmesini öngören düzenlemenin yakın zamanda hayata geçmesini beklediklerini ve bu durumun gelecek yıl trafiğe 2 milyonun üzerinde motosikletin kaydedileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Motosiklet Kullanımında Eğitim Önemli
Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Uçar, motosiklet kullanımında eğitimin önemine dikkat çekti. Uçar’a göre, satılan 100 motosiklete karşılık sadece 1-2 kişi sürücü ve özel eğitim kurumlarından eğitim alıyor. Bu durumun birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirten Uçar, eğitimlerin zorunlu ve denetlenebilir olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sektörün eğitimin yanı sıra bazı yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirten Uçar, ticari motosiklet kullanımında “Ticari Motosiklet Kullanım Belgesi”nin zorunlu olması gerektiğini ve bu belgenin denetlenmesiyle ticari motosiklet kullanıcılarının daha güvenli hizmet verebileceğini ifade etti.