Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya’da düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, adaletin devletleri ayakta tutan ana sütun olduğunu ve devletlerin varlık sebebi olduğunu vurguladı.
Adalet Toplumun Huzurunun Sigortasıdır
Adaletin toplumun huzur, barış, mutluluk ve refahının sigortası olduğunu belirten Tunç, adaletin tecellisiyle her şeyin hukuk normlarına ve anayasal ilkelere uygun olarak gerçekleşmesinin hukuk devletinin temel amacı olduğunu ifade etti.
HSK, Yargının Bağımsızlığının Teminatıdır
Tunç, hukuk devletinin yaşamsal özelliği olan adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin işleyen bir yargı sisteminin teminatının HSK olduğunu söyledi. HSK’nin hakimler ve savcılarla ilgili işlemleri, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarına göre yerine getirdiğini vurguladı.
Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı İçin Yapısal Değişiklikler Yaptık
Bakan Tunç, son 21 yılda yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tahkimi için HSK ile ilgili önemli yapısal değişiklikler gerçekleştirdiklerini belirtti. 2010’daki Anayasa değişikliğiyle hakim ve savcıların yargısal görevleriyle ilgili denetimi, yürütmeden tamamen ayırdıklarını ifade etti.
HSK’nin Özerkliği Yargının Bağımsızlığına Katkı Sağlar
Tunç, HSK’nin idari ve mali özerkliğe kavuştuğunu ve kendi sekretaryasına sahip hale geldiğini belirtti. İdari ve mali yapı yönünde özerk bir yapısı olan HSK’nin, yargının daha fazla bağımsız ve tarafsız olduğunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.
Yargının Kararları Eleştirilebilir Ama Haksız Eleştirilerden Kaçınmalıyız
Tunç, yargının verdiği kararların eleştirilebileceğini, ancak bu eleştirilerin yapılırken yargının kendi mekanizması içerisinde düzeltileceğini vurguladı. Türk yargısının ağır bir iş yükü olduğunu belirten Tunç, haksız eleştirilerin Türk yargısını yıpratabileceğini ve adaletin işleyişine zarar verebileceğini söyledi.
Türk Yargısı 2023’te 12 Milyondan Fazla Davada Karar Verdi
Tunç, Türk yargısının 2023 yılında toplamda 12 milyondan fazla davada karar verdiğini ifade etti. Bu kararların cumhuriyet savcılıklarında ceza soruşturmalarıyla ilgili kararlar, ceza mahkemelerindeki kararlar, hukuk mahkemelerindeki kararlar, idare ve vergi mahkemelerindeki kararlar, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerindeki kararlar, Yargıtay ve Danıştay tarafından verilen kararlar olduğunu belirtti.
Hakim ve Savcıların Özverili Çalışmalarına Değer Verilmeli
Bakan Tunç, yargı sisteminde çalışan hakim ve savcılara haksızlık yapıldığını ifade ederek, sosyal medyada ve basında yer alan bazı olaylardan dolayı hakim ve savcıların özverili çalışmalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Yargının hatalı kararlarının yargı mekanizması içerisinde düzeltilebileceğini vurguladı.
HSK Teftiş Kurulu 2023’te 1256 Dosyayı Sonuçlandırdı
HSK Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Yiğit, Teftiş Kurulu’nun 2023 yılında toplam 2175 inceleme ve soruşturma dosyasından 1256’sını sonuçlandırdığını belirtti. Ayrıca, 2023 yılında 679 inceleme ve soruşturma dosyası hakkında soruşturma izni verildiğini kaydetti.