Ankara’da Bir İş Yeri Kiralayan Kurumun Tahliye Taahhütnamesi İtiraz Edildi
Ankara’da bir iş yeri kiralayan kurumun, 2012 yılında mülk sahibine verdiği boş bir kağıtta tahliye taahhütnamesi olarak imza atıldı. Ancak mülk sahibi, 2020 yılında bu kağıdı doldurarak kiracının 28 Şubat 2021’de çıkacağına dair tahliye talebinde bulundu. Kiracı itiraz ettiği için mülk sahibi tahliye davası açtı.
Mahkeme, Tahliye Taahhütnamesindeki İmzanın Kiracıya Ait Olduğunu Tespit Etti
Yerel mahkeme, tahliye davasını inceledikten sonra tahliye taahhütnamesindeki imzanın kiracı kurumun yetkilisine ait olduğunu tespit etti ve tahliye kararı verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, yapılan istinaf incelemesinde yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.
Yargıtay, Tahliye Kararını Onadı
Kiracı, tahliye taahhütnamesindeki tarihin mülk sahibi tarafından doldurulduğunu iddia ederek itiraz etti ve temyiz başvurusunda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, tahliye kararını hukuka uygun buldu ve onadı.
Kararın Gerekçesi ve Borçlar Kanunu
Dairenin kararında, Türk Borçlar Kanunu’na göre, kiracının tahliye taahhütnamesine uymaması halinde mülk sahibinin bir ay içinde icra başvurusunda bulunabileceği veya dava açabileceği belirtildi. Kararda, tahliye taahhütnamesindeki imzanın kiracı şirket yetkilisine ait olduğu bilirkişi raporlarıyla tespit edildiği ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun daha önceki kararlarında “boş bir kağıda atılan imzanın belge olarak kabul edildiği” ifade edildi. Kararın oy birliğiyle onandığı belirtildi.