Aşure Günü’nün Önemi ve Kutlamaları
Aşure Günü, dini, tarihi ve kültürel açıdan önem taşıyan bir gündür. Bu günde oruç tutmak, aşure yapmak, paylaşmak ve dua etmek gibi çeşitli geleneklerle kutlanır. Aşure Günü’nün temel mesajı paylaşma, yardımlaşma, birlik ve beraberlik üzerinedir.
Muharrem ve Aşure Günü Tarihleri
Muharrem Ayı, 7 Temmuz 2024 tarihinde başladı. Aşure Günü ise 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos 2024 tarihinde sona erecektir.
Aşure Günü Oruç Tutulur mu?
Resûlullah (s.a.s.)’ın bir hadisine göre, Muharrem ayında tutulan oruç, Ramazan’dan sonra en faziletli oruçtur. Ayrıca, Muharrem’in onuncu günü olan âşûrâ gününde oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnettir.
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in âşûrâ gününde oruç tuttuğu ve müslümanlara tavsiye ettiği bilinmektedir. Ayrıca, âşûrâ orucunun Muharrem’in dokuzuncu ve onuncu günlerinde veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağı belirtilmektedir.
Ramazan orucunun farz kılınmasından sonra âşûrâ orucunu tutmanın isteğe bağlı olduğu da bilinmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutabileceğini veya tutmayabileceğini belirtmiştir.