Dışişleri Bakanlığı, BMGK Kararını Destekledi
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini bir yıl daha uzatma kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, BMGK’nin aldığı 2723 (2024) sayılı karara Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın tam destek verdiği belirtildi.
BMBG’ye KKTC Makamlarının İyi Niyeti
Açıklamada, BMGK’nin alışılmış uygulamalarının aksine bu kez Kıbrıs Türk tarafının onayı alınmadan BMBG’nin görev süresinin uzatıldığına dikkat çekildi. Ancak BMBG’nin KKTC topraklarında faaliyetlerini sürdürebilmesinin KKTC makamlarının iyi niyeti sayesinde olduğu vurgulandı. Hukuki zemine ihtiyaç duyulduğunun altı çizilerek, KKTC tarafının bu yönde atacağı adımlara tam destek olduğu ifade edildi.
BMBG’nin Tarafsızlığı Tartışma Konusu
Açıklamada, BMBG’nin yıllar boyunca Kıbrıs Rum tarafının ara bölge ihlallerine göz yumduğu belirtildi. Ayrıca, Yiğitler-Pile yolunun inşaat çalışmalarını engellemeye çalışmasıyla BMBG’nin tarafsızlığını sergilemediği bir kez daha ortaya çıktığı ifade edildi. BMGK’nin söz konusu hadise hakkında gerçeklerden kopuk bir basın açıklamasına atıfta bulunmasının üzüntü verici olduğu belirtildi. Yiğitler-Pile yolunun tamamlanmasının Kıbrıs Türklerinin BMBG’ye olan güvenini yeniden tesis edebileceği ve arazideki gerginlikleri azaltabileceği vurgulandı.
KKTC’nin İki Devletli Vizyonu Göz Ardı Edildi
Açıklamada, BMBG’nin görev süresini uzatan kararda KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli vizyona değinilmediği hayal kırıklığıyla belirtildi. Bu yaklaşımın adalet ve yapıcılıktan uzak olduğu vurgulanarak, BMGK’nin Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ancak sahadaki gerçekler temelinde ulaşılabileceği gerçeğini kabullenmeye çağrıldı. KKTC’nin tanınmasına yönelik çağrıların yinelenmesi istendi.
KKTC’den Karara Tepki
KKTC Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, BMBG’nin görev süresinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, BMBG’nin Ada’daki iki tarafa eşit davranmadığı ve statükonun koruyucusu haline geldiği savunuldu. Barış Gücü’nün KKTC sınırları içinde faaliyetlerini sürdürebilmesinin KKTC makamlarının iyi niyetli işbirliğinden kaynaklandığı belirtildi. BMGK’nin KKTC’nin iradesini ve varlığını yok sayan yaklaşımı reddedildi ve BMBG’nin meşru bir zeminde faaliyetlerini sürdürmesi talep edildi.
Yeni Yaklaşım İhtiyacı
Açıklamada, BMGK üyelerinin geçerliliğini yitirmiş kararlarını gözden geçirmesi ve Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki ayrı devletin varlığına dayalı yeni bir yaklaşım benimsemesi gerektiği vurgulandı. Mevcut iki devletin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde iyi komşuluk ilişkisi geliştirmenin tek gerçekçi çözüm olduğu ifade edildi. BMGK’nin kararında ara bölge ihlallerine ve Pile’deki duruma da değinildi ve Kıbrıs Türk tarafının yol inşaatının tamamlanmasını talep ettiği belirtildi.