Jin. Op. Dr. Mürüde, Çakartaş Dağdelen, hamilelikte kahverengi akıntı hakkında bilgiler verdi;
Gebelik döneminde tüm kadınlarda çeşitli akıntı şikayetleri görülüyor. Bu akıntılar farklı yoğunluk, renk ve görünüşte olabiliyor. Gebelik döneminde görülen kahverengi renkli akıntı genellikle anne adayları arasında bir endişeye yol açıyor. Ancak bu durum farklı bir semptomla birlikte yaşanmadığında gayet normal oluyor. Hamilelikte kahverengi akıntı çok çeşitli nedenlere bağlı yaşanır. Bu nedenlerin önemli bir bölümü risk grubu içine girmez.
Her 5 anne adayından 1 tanesi gebelik döneminin ilk trimester yani ilk 12 haftası içinde kahverengi lekelenme ve akıntı şikayetinde bulunuyor. Gebelik döneminde görülen kahverengi kanama genel olarak adete göre daha açık renkli olur. Kanamanın rengi pembe ve kırmızı da olabilir. Bu akıntı anne adayları tarafından ilk önce düşük riski olarak görülür. Ancak anne adaylarının önemli bir bölümünde bu kanama yaşanmasına rağmen gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder.
Hamilelik başladıktan sonra her aşamada kahverengi akıntı şikayetleri yaşanabilir. Birinci trimester döneminde hafif düzeyde kanamalar normal olur. Ancak yine de her olasılığa karşı anne adayı hemen doktoruna bu konuda bilgi vermelidir.
Bkz: Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelikte kahverengi akıntı nedenleri
Bir kadında genital bölgede PH oranı değiştiğinde az da olsa kahverengi akıntı yaşanabilir. Bu dönemde 2-3 gün sürecek olan kahverengi akıntı hiçbir tehlike oluşturmaz. Özellikle yoğun bir fiziksel aktivite yaptığınızda kahverengi akıntıyı fark edebilirsiniz. Gebelik döneminde anne adayının hormonları değiştiği için rahim ağzı hassaslaşır. Aynı zamanda vücutlarındaki kan akışının artmış olması da aynı etkiyi gösterir. Bu duruma bağlı olarak pelvik muayene ya da cinsel ilişkiden sonra kahverengi akıntı olabilir.
Anne adaylarının rahminde iyi huylu rahim ağzı polipleri olabilir. Bu vakalarda da kahverengi akıntılar rahim dokusunda artan vaskülariteye karşı yaşanabilir. Gebelik döneminin sonlarına doğru kahverengi akıntı doğum başlangıcı olarak da yaşanabilir. Aynı zamanda gebelikte enfeksiyonların rahme erişimini kesmek için rahim ağzında bir mukus dokusu ortaya çıkar. Bu doku 36-40 haftalar arasında rahim açılması başlayınca ve rahim kendini doğum için hazırladığında atılır. Mukus atıldığında bu dönemde kahverengi akıntılar veya lekelenmeler yaşanabilir. Bu durum halk arasında nişan olarak bilinir ve bu durum yaşandıktan sonra doğum başlangıcı olur.
Kahverengi akıntı hangi durumlarda risklidir?
Hamilelikte kahverengi akıntı bazı durumlarda riskli olarak değerlendirilir. Buna bakarken kanamanın şiddeti ve ortaya çıktığı döneme bakılır. Kahverengi akıntı döllenme sırasında ortaya çıkan genetik sorunlara bağlı rahim içinde anormal dokuların büyüdüğü molar gebelikte riskli olur.
Dış gebelik olarak da bilinen ve döllenen yumurtanın genel olarak fallop tüpleri gibi rahim dışında gelişmesi durumunda da kahverengi akıntı yaşanabilir. Bu durum da fallop tüplerinde ciddi hasara yol açabilir.
Anne adaylarında kahverengi akıntıya karın ve bel ağrısı ile güçlü kramplar eşlik ediyorsa düşük belirtisi olarak değerlendirilebilir. Kadınlarda gebeliğin ikinci döneminden sonra anormal plasenta oluşumu varsa kahverengi akıntı görülebilir. Bu durum ağrıyla birlikte yaşanır. Anne adayında cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal enfeksiyonlar da kahverengi akıntıya yol açabilir. Hamilelik döneminde görülen kahverengi akıntılar genel olarak bir risk barındırmaz ve normal olarak kabul edilir.
Hamilelikte kahverengi akıntı hangi durumlarda tedavi edilir?
Hamilelikte kahverengi akıntı nadir durumlarda tedavi edilmesi gereken bir hastalığa işaret eder. Ancak durumun ciddi olup olmadığı akıntının görünümü, kokusu ve miktarına göre değerlendirilir. Kahverengi akıntı ile birlikte yaşanan durumlara bağlı bu süreç değerlendirilir. Gebelikte hijyenik ped gerektiren şiddetli bir akıntı varsa değerlendirilmesi gerekir.
Bu duruma ek olarak kanama ile birlikte ağrı ve kramp şikayetleri de ciddi bir durum olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu şikayetlere kötü koku da eşlik ediyorsa vajinal enfeksiyon olması çok yüksek ihtimaldir. Akıntının kıvamı sulu ise içinde yer alan maddeler de varsa düşük semptomu olarak da değerlendiriliyor.
Akıntının süresi de önemlidir. Tıbbi bir işlem ya da cinsel ilişki sonrası gözlenen bir akıntı varsa bu normaldir. Ancak bu süre 1 haftayı geçerse enfeksiyon olup olmadığına bakılmalıdır. Aynı zamanda böbrek ve rahim için akıntıyla birlikte ateş şikayetleri ciddi bir enfeksiyon habercisi olabilir. Bu durumda hemen gerekli tedavi için işlemler yapılmalıdır.
Ağrı şiddetliyse aynı zamanda karın krampları şeklinde devam ediyorsa anormal gebelik türlerinin görülme olasılığı olabilir. Bu durumda hemen gerekli tetkikler ve tedavi süreci uygulanmalıdır.
Hamilelikte kahverengi akıntı için neler yapılabilir?
Hamilelik döneminde bazı kadınlarda kahverengi akıntı çok sık yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek için ya da bir tehlikeye yönelik araştırma adına kontroller her daim zamanında yapılmalı ve soruna yönelik erken dönemde tanı ile tedavi uygulanmalıdır. Aynı zamanda egzersiz yapan ve aktif olarak hareket eden anne adaylarında kahverengi akıntı şikayetleri azalır. Ancak yoğun fiziksel aktivitede yapılması da bu süreçte tehlikeli olur.
Anne adayının gebelik boyunca yeterli uyuması ve dinlenmesi gerekiyor. Bu yüzden de ihtiyaç olduğu saat kadar uyumasının yanında anne adayı her zaman yeterli dinlenmelidir. Sürekli olarak ayaklarınızı dikerek uzanırsanız ve oturursanız kan dolaşımınız daha iyi olur. Bu durum da kahverengi akıntı miktarının azalmasında etkilidir. Aynı zamanda her türlü anne adayı ağır nesneler kaldırmamalıdır ve sürekli ayakta kalacağı etkinlik ve işte vakit geçirmemelidir.
Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/