Saadet Partisi: Sağlığa Erişim Zorlaştı
Kanun teklifinin tümü üzerine Saadet Partisi grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, sağlığa erişimin zorlaştığını belirterek, “Kalite” derseniz o da yerlerde sürünüyor şu anda. Beş dakikalık muayene süreleriyle insanlarımızı tanıştırdınız” dedi. Kasap ayrıca, sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmesinin nedenine de dikkat çekerek, “Geçen sene giden hekim sayısı 3 bin 500’ün üzerinde, tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı 11 bin 500 ve bu sistemde her 3 hekimden biri yurt dışına gitmeyi düşünüyor ve gidiyor. Peki, neden? Siz değersizleştirdiniz” şeklinde konuştu.
İYİ Parti: Ek Ödemeler Yeterli Değil
İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, kanun teklifinde yer alan ek ödemelerin önemli ama yeterli olmadığını belirterek, “Şayet bir hekim arkadaşımızın evi veya arabası yoksa bundan sonra yeni bir ev veya araba alması hayal olmuştur. Çok zor şartlar altında çalışan bir hekim arkadaşımızı hele bir de cezayla korkutmak abesle iştigaldir” dedi. Fakıbaba, ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte aynı fiile ilişkin hem disiplin cezası verileceğini hem de ek ödeme kesintisi yapılacağını ifade ederek, “Böylelikle disiplin cezası alan kişi aynı fiil sebebiyle adeta 2 defa cezalandırılmış olacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
MHP: İhtiyaçlara Cevap Verecek
MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, düzenlemelerin sağlık sektöründe beklenti haline gelen ihtiyaçlara cevap vereceğini belirterek, diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam etme düzenlemesinin sektörün uzun süredir beklediği bir düzenleme olduğunu söyledi.
DEM Parti: Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevlendirme Kabul Edilemez
DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, hekimlerin Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında operasyonlarda görevlendirilmelerine tepki göstererek, “Düzenleme, bu kapsamda çalışanların iki aya kadar Türk Silahlı Kuvvetleri harekatlarında görevlendirilmelerinin önünü açmaktadır. Deprem bölgelerine bile olumsuz çalışma şartlarından dolayı gitmeyen sağlık çalışanları, çatışma bölgelerine hiçbir eğitim almadan, hayatlarını riske atarak neden gitsinler?” diye sordu. Olan, sağlık çalışanlarının Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi operasyonlarında görevlendirilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.
CHP: Hekimlerin Görüşü Alınmadı
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sağlık alanında düzenleme yapılırken tüm tarafların görüşlerinin alınması gerektiğini ancak kanun teklifi hazırlanırken ne diş hekimlerinin, ne ebelerin, ne tıp doktorlarının ne de ilaç ruhsatlandırmasıyla ilgili eczacıların görüşlerinin alındığını savundu. Pala, kanun teklifinde sağlık alanındaki sorunları çözmeye yönelik düzenlemelerin yer almadığını ifade ederek, “Koruyucu ve sağlığı geliştirici hizmetlerde çok gerideyiz. Halen birinci basamağı ön plana çıkaran ve buradan da sevk zinciriyle ikinci, üçüncü basamağa gidilen sistemi kurabilmiş değiliz. Bazı branşlarda randevu alabilmek için aylarca beklemek gerekiyor. Bazı tetkikler için 2025 yılına randevu verildiğini, kanun teklifinde bunun için bir önlemin alınmadığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Pala, hekimliğin beş dakikada muayene edilebilecek bir alan olmadığının altını çizdi ve düzenlemelerin toplumun, sağlık çalışanlarının ve hastaların yararına olması gerektiğini vurguladı.