Türkiye, 2023 Yılında Suudi Arabistan ve BAE’ye 11 Milyar Dolarlık İhracat Yaptı
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye geçen yıl Suudi Arabistan ve BAE’ye toplam 11 milyar 204 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yıla göre önemli bir artış gösterdi. 2022 yılında bu iki ülkeye yapılan ihracat 6,3 milyar dolar seviyesindeydi.
Artan İhracatta Siyasi ve Diplomatik İlişkilerin Rolü
İhracattaki bu artışta, son dönemde gelişen siyasi ve diplomatik ilişkilerin ve imzalanan anlaşmaların etkisi büyük oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl temmuz ayında gerçekleştirdiği Körfez ülkelerine yönelik ziyaretlerinde, Suudi Arabistan ve BAE ile birçok alanda anlaşmalar imzalandı. Bu ziyaretler sonucunda Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldı.
BAE Türkiye’nin En Fazla İhracat Yaptığı 9. Ülke Oldu
BAE, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 9. ülke konumunda yer aldı. 2023 yılında BAE’ye yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 63,4 artarak yaklaşık 8 milyar 583 milyon dolara ulaştı. Özellikle mücevher sektöründeki ihracat dikkat çekti. Ayrıca, çeşitli sektörlere yönelik ürünlerin de satışı gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan’a İhracatta Büyük Artış
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti sonrasında bu ülkeye olan ihracat da büyük bir artış gösterdi. 2023 yılında Suudi Arabistan’a yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 150,3 artarak 2 milyar 621 milyon doları aştı. Suudi Arabistan’a halı, hububat, bakliyat ve kimyevi maddeler gibi ürünler gönderildi.
Türkiye’nin İhracat Rakamları 2022 ve 2023
Türkiye’nin Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik ihracat rakamları şu şekildedir:
- 2022 BAE İhracatı: 5.253 milyon dolar
- 2023 BAE İhracatı: 8.583 milyon dolar
- 2022 Suudi Arabistan İhracatı: 1.047 milyon dolar
- 2023 Suudi Arabistan İhracatı: 2.621 milyon dolar
Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Suudi Arabistan ve BAE ile stratejik işbirliği ve ortaklık seviyesini yükseltmeye devam etmesi ve ticaretteki artışın devam etmesi beklenmektedir.