Çocukluk Çağı Kanserleri ve Farkındalık
Kanser, cinsiyet ve yaş ayrımı yapmaksızın herkeste görülebilen bir hastalıktır. Ancak çocuklarda görülen kanser türleri yetişkinlerden farklılık gösterir. Bu nedenle 15 Şubat tarihi “Çocukluk Çağı Kanser Günü” olarak belirlenmiştir.
Çocukluk Çağı Kanser İstatistikleri
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 0-19 yaş arası çocuklarda bir yıl içerisinde 400 binden fazla yeni kanser vakası tespit edilmektedir. Türkiye’de ise aynı yaş grubundaki çocuklarda ortalama 4 bin 700 yeni kanser teşhisi konulmaktadır.
Kanser Türleri ve Sıklıkları
Çocukluk çağındaki kanserlerin sıklıkları yaşa göre değişmektedir. Kan kanseri (lösemi) çocukluk çağında görülen kanserlerin yüzde 30’unu oluştururken, geriye kalan yüzde 70’i ise merkezi sinir sistemi tümörleri, lenfoma ve solid tümörlerden oluşmaktadır.
Kanser Belirtileri ve Erken Teşhis
Çocuklarda kanser teşhisi koymak için belirtileri dikkatle gözlemlemek önemlidir. Örneğin, lösemi belirtileri arasında soluk renk, halsizlik, uzun süren ateş, yemek yememe, vücutta lekeler gibi belirtiler yer alır.
Beyin tümörleri ise baş ağrısı, kusma, dengesizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Diğer kanser türlerinde de öne çıkan belirtiler vardır; örneğin, nöroblastom ve Wilms tümöründe karnın şişmesi dikkat çekicidir.
Erken Teşhisin Önemi ve Süreç
Erken teşhis, kanser tedavisinde başarıyı artırır. Aileler, çocuklarında belirtiler fark ettiklerinde zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle doğru teşhis konularak tedavi süreci başlatılabilir.
Ailelerin, çocuklarında kanser belirtilerini fark etmeleri durumunda paniğe kapılmadan ama dikkatli bir şekilde hareket etmeleri önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ile kansere karşı mücadelede önemli bir adım atılmış olacaktır.