E-Sigaraların Zararları Uzmanlar Tarafından Açıklandı
Elektronik sigaraların, solunum hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra; pıhtılaşma bozuklukları, kan basıncının artması (hipertansiyon), kalp hızının artması (taşikardi), ritim bozuklukları (aritmi), koroner arter hastalığı (ateroskleroz), aort genişlemesi gibi kalp damar sisteminde zararlara; mide bulantısı, mide yanması, ağız kuruluğu, hazımsızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem bozukluklarına; kısırlık, insülin direnci ve gebelikte tip 2 diyabet, obezite ile sonuçlanan hormonal etkilere; kas titremesi, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku bozuklukları, anormal rüyalar, sinirlilik, baş dönmesi gibi nörolojik bozukluklara neden olabiliyor.
Türk Toraks Derneği Uyarıyor: Üretimi ve Satışı Yasak Olan E-Sigaralar Hala Ulaşılabilir Durumda
Türk Toraks Derneği, elektronik sigaraların ülkemize girişinin kesin ve sürdürülebilir olarak engellenmesini talep ediyor. Ülkemizde satışı yasak olan e-sigaraların, gerçek hayatta internetten ve hatta fiziki satış noktalarından, bu denli kolay ulaşılabilir olması kabul edilemez. Elektronik sigaraların gençleri cezbetmesi ve zararlarına dikkat çekiliyor.
E-Sigaralar Beyin Gelişimini de Olumsuz Etkiliyor
E-sigaralar çocuklarda ve gençlerde, öğrenme zorluğu, beyin gelişiminin bozulması gibi çok daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. Ülkemizde satışı yasak olmasına rağmen, gençlerin kolaylıkla ulaştığı Puff Bar’ların içinde tam olarak neyin (Nikotin/Esrar) bulunduğunu kontrol eden ve engelleyen bir sistem yoktur; içinde esrar bulunan Puff Bar’ın 1 kez kullanımıyla dahi akut psikoz nedeniyle acile başvuran çocuklar/gençler görülebilmektedir.
E-Sigaralar Yeni Bağımlılıklar Yaratıyor
Prof. Dr. Metin Akgün, elektronik sigaraların, tütün endüstrisinin gerçek dışı iddialarla pazarladığı, aslında ‘tütün dumanı solumayı taklit eden’ cihazlar olduğunu belirterek, bu cihazların tehlikelerine dikkat çekti. E-sigaralar, daha az zararlı olduğu iddia edilse de değişen miktarlarda nikotin ve zararlı kimyasallar içerebiliyor. Yüksek doz nikotin içeren Puff Bar’lar gibi cihazlar, gençlerde yeni bağımlılıklar yaratabiliyor ve geleneksel sigaraya geçişi teşvik edebiliyor.