HPV ve Rahim Ağzı Kanseri
Human Papilloma Virüsün (HPV) neden olduğu rahim ağzı kanseri kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde HPV kaynaklı rahim ağzı kanserlerinde artış yaşandığı belirtilmektedir.
Prof. Dr. Orhan Ünal’ın Açıklamaları
Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, HPV ve bu virüsle ilgili bilinmesi gereken önemli noktalara değinerek şu açıklamalarda bulundu:
Geç Kalındığında Tedavisi Mümkün Olmuyor!
Prof. Dr. Ünal, HPV ve buna bağlı kanserlere karşı farkındalık oluşturmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, aşılamanın önemini ve rahim ağzı kanserinin risklerini televizyonlarda kamu spotları aracılığıyla vurgulamanın gerekliliğine dikkat çekti.
Nasıl Bulaşır?
Prof. Dr. Ünal, HPV’nin bulaşma yolları hakkında şu bilgileri paylaştı:
- HPV virüsünün yüzde 99 oranında cinsel yolla bulaştığını belirtti.
- HPV’nin havuz, tuvalet ve hamamlar gibi ortak kullanım alanlarından bulaş riskinin yüzde 0,1’den daha az olduğunu söyledi.
- Cinsel ilişki ne kadar erken yaşta ve partner sayısı ne kadar fazlaysa HPV’ye yakalanma riskinin arttığını ifade etti.
Korunmanın Yolları
Prof. Dr. Ünal, korunmanın üç temel yolunu şöyle sıraladı:
- Aşı
- Smear testiyle takip
- Halkın bilinçlendirilmesiyle farkındalık oluşturma
Aşılama ve Korunma
Prof. Dr. Ünal, HPV aşısının önemine değinerek, aşılamanın 9-15 yaş arasındaki gençler için etkili olduğunu ve erkeklerin de aşılanması gerektiğini vurguladı. Aşılamanın erken yaşlarda yapılmasının antikor seviyesini artırdığını belirtti.