Sağlığını Erteleme, Harekete Geç: Halk Sağlığı Haftası Kanser Taramalarını Vurguluyor
Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında kanser taramalarının önemine dair önemli bilgiler paylaştı. Bu hafta boyunca **”Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle”** ana temasının vurgulandığı açıklamada, kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu vurgulandı.
Türkiye’de Kanser Taramaları Ücretsiz Yapılıyor
Türkiye’de Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere de 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramaları gerçekleştiriliyor. Pozitif veya şüpheli bulunan kişiler ise ileri tetkikler için ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.
2023 ve 2024 Verileri
2023 yılında Türkiye genelinde toplam 7,7 milyon kanser taraması yapıldığı, 2024 yılının ilk 6 ayında ise 4,5 milyon kanser taramasının gerçekleştirildiği açıklandı. Bu taramaların içinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanserine yönelik taramalar bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı, kişilere en uygun tarama programı bilgisine “Hangi Tarama Bana Uygun?” bölümünden ve en yakın tarama merkezi bilgisine ise “KETEM Adresleri” bölümünden ulaşılabileceği belirtildi. Kanserle mücadelede erken teşhisin önemi bir kez daha vurgulandı.