Kış aylarında üşümek neden normaldir?
Bazı insanlar, nispeten sıcak sayılan havalarda bile üşüyebilirler. Bu durum, sürekli üşümekten yakınan kişiler için sıradan bir durum olabilir. Ancak üşüme, tedavi edilmesi gereken pek çok hastalığın habercisi olabilir. Üşümenin ne zaman normal olduğunu ve hangi durumlarda hangi hastalıkları işaret edebileceğini öğrenmek için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Kayataş’la konuştuk.
Üşüme vücudun doğal bir tepkisidir
Prof. Dr. Kayataş’a göre, üşüme vücudun soğuk hissetmesidir ve tüm vücutta veya sadece eller veya ayaklarda hissedilebilir. Vücut ısısı, hücrelerin yaşaması ve normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için belirli bir ortamda olmak zorundadır. Ortamın sıcaklığı düştüğünde, vücut ısısını koruyabilmek için derin damarlarında büzüşme yaparak ısı kaybını önlemeye, kaslarda titreme şeklinde küçük kasılmalar ve gevşemelerle ısı üretmeye başlar. Üşüme hissi, bu mekanizmaları harekete geçiren önemli bir uyarıdır.
Uzun süren sürekli üşüme ciddiye alınmalı
Ortamın sıcaklığı düşük olduğunda üşümek normaldir. Ancak üşüme hissi sürekli uzun süreliyse ve başka şikayetlerle birlikte ortaya çıkıyorsa, ciddiye alınmalı, bir hastalığın belirtisi olabileceği düşünülerek bir hekime başvurulmalıdır. onikinumara Üşüme şikayetlerini gidermek için, altta yatan hastalığın teşhis ve tedavisi gerekmektedir.
Anemi ve hipotiroidi üşümeye yol açabilir
Üşümeye neden olabilecek hastalıklar arasında ilk akla gelenlerden biri anemidir. Anemi, vücudun yeterli miktarda kan ve oksijen sağlayamamasına neden olur. Bir diğer hastalık olan hipotiroidi ise vücutta enerji ve ısı üretimini azaltır. Bunun sonucunda üşümeye yol açabilir.
Enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri de üşüme yapabilir
Üşümenin diğer bir nedeni enfeksiyonlardır. Grip, sinüzit, bronşit, pnömoni gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, üşümeye ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi semptomlar eşlik edebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları ve enfeksiyöz ishal gibi diğer enfeksiyon türlerinde de üşüme görülebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve onikinumara giriş minerallerin eksikliği de sürekli üşümeye neden olabilir. Örneğin, demir, B12 vitamini, C vitamini ve folik asit eksiklikleri anemiye ve buna bağlı olarak üşümeye yol açabilir. Ayrıca yetersiz beslenme ve aşırı zayıflık da üşümeye katkıda bulunabilir.
Kan dolaşımı bozukluğu ve romatolojik hastalıklar
Kan dolaşımının bozulması da üşümeye yol açabilir. Yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı damarların daralmasına ve buna bağlı olarak eller ve ayaklara yeterli kan akışının sağlanamamasına neden olur. Bu da ellerde, ayaklarda soğukluk, solukluk ve üşümeye yol açar. Ayrıca Raynaud hastalığı ve Buerger hastalığı gibi damar rahatsızlıkları da kan dolaşımının bozulmasına ve üşümeye yol açar. Sinir harabiyetine bağlı olarak gelişen nöropatiler de eller ve ayaklarda üşümeye neden olabilir. Romatolojik hastalıklar da sık sık üşümeye yol açar. Örneğin, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi romatolojik hastalıklarda yaygın enflamasyon ve enfeksiyon semptomlarıyla birlikte üşüme hissedilebilir.