NASA’nın Parker Solar Probe adlı uzay aracı, son birkaç yıldır yaptığı Güneş keşif görevleri sırasında rekorları adeta alt üst ediyor. Bu uzay aracı, yıldızımız Güneş’e olan 17. yakın geçişini gerçekleştirerek Güneş’in yüzeyinden sadece 7,26 milyon kilometre uzaklığa kadar yaklaştı. Bu, Güneş’in yarıçapının yaklaşık 10 katına kadar yaklaşıldığı anlamına geliyor.
Parker Solar Probe, Güneş’e yaklaştıkça, yerçekimi kuyusu etkisi nedeniyle hızı artıyor. Bu uzay aracı, Güneş’e en yakın olduğu anında saatte 635.266 kilometre hıza ulaşarak, şimdiye kadar insan yapımı bir nesnenin ulaştığı en yüksek rodezbet hızı kaydetti.
Güneş’e en yakın konum olan Güneş Karşılaşması veya Günberi, Parker Solar Probe’un 17. Güneş karşılaşması 22 Eylül – 23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti ve günberi 27 Eylül saat 19:28 EDT’de meydana geldi.
Bu görev kapsamında, 1 Ekim’de bir telemetri akışı gönderildi ve bu etkileşimden elde edilen veriler 19 Ekim’e kadar Dünya’ya aktarılacak. Bu veriler, Güneş tarafından yayılan yüklü parçacıkların akışı olan güneş rüzgarı hakkında bilgiler içeriyor. Parker Solar Probe, Güneş koronası olarak adlandırılan ve inanılmaz derecede yüksek sıcaklıklara sahip bir bölgeyi incelemek üzere Güneş koronasından geçiyor.
Uzay aracı, Venüs’ün yerçekimi alanını kullanarak yörüngesini değiştirerek rodezbet giriş Güneş’e daha yakın bir geçiş gerçekleştirdi. Bu, Parker Solar Probe’un Venüs’ün yerçekimini başarılı bir şekilde kullanarak yörüngeyi değiştirdiği altıncı seferdi ve gezegenden 4.000 kilometre kadar uzak bir mesafeden geçti.
Parker Solar Probe, Güneş’in etrafında her 92 günde bir dönerek sonraki dört günberisi boyunca bu yörüngeyi sürdürecek. 6 Kasım 2024’te, yüzeyinden sadece 317 kilometre uzaklıkta bir uçuşla Venüs ile tekrar karşılaşacak.