Prof. Dr. Umran Savaş İnan: Yakın Uzayın Önemi Gittikçe Artıyor
TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması, Koç Üniversitesi’nde yürütülüyor. Proje hakkında bilgi veren bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan, uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını tarafbet içerdiğini belirtti.
Yakın Uzaydaki Elektromanyetik Alanlar ve Uyduların Önemi
İnan, dünya çevresindeki yakın uzayda binlerce uydu bulunduğunu ve bu uyduların elektronik cihazlarının sürekli radyasyona maruz kalarak kullanım ömürlerinin kısalabildiğini ifade etti. Özellikle son yıllarda yakın uzayın öneminin arttığını vurgulayan İnan, bu alandaki çalışmaların gerekliliğine işaret etti.
Antarktika’da Yapılan Gözlemler
İnan, Antarktika’da yapılan tarafbet gözlemlerle elektromanyetik alanların uzamsal dağılımının daha iyi anlaşılabileceğini belirtti. Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampı’nda gerçekleştirilen çalışmaların başarılı olduğunu dile getiren İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yapıldığını kaydetti.
Uyduların Tasarımında Yakın Uzay Gözlemlerinin Önemi
İnan, uyduların yakın uzaydaki fiziksel etkileşimlerinin daha iyi anlaşılmasının, uyduların daha verimli tasarlanmasına ve kullanım taraf bet ömürlerinin uzatılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Bu sayede uyduların daha uzun süre aktif olarak kullanılabileceğini ifade etti.