Üsküdar Üniversitesi’nin Öncülüğünde Türkiye’nin İlk Uzay Misyonu
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alan 13 bilimsel araştırmadan biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Deneyi kapsamında Gezeravcı’nın yer çekimsiz ortamda alınan kan örnekleri laboratuvara teslim edildi.
Deneyin Detayları
Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü ve MESSAGE Deneyi Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, kan örneklerinin eksi 80 derecede stabil olabilecek standartlarda teslim edildiğini belirterek, deneyin detaylarını şu şekilde açıkladı:
- Kan Örneklerinin İşlenişi: Kan örnekleri eksi 80 dolabına kaldırıldıktan sonra laboratuvar ortamında akustik levitasyon cihazında işleme tabi tutulacak.
- CRISPR/Cas Sistemi ile Gen Düzenlemesi: Aday genlerin knock out edilmesi ve immün profilinin belirlenmesi için CRISPR/Cas sistemi kullanılacak.
- Anti-Kanser Etkinliğinin İncelenmesi: Genlerin değiştirilmesi sonrasında anti-kanser etkinliği ve T lenfositlerin proliferasyonu gözlemlenecek.
- Sitokin Salınım Profillerinin Karşılaştırılması: Son olarak, sitokin salınım profilleri karşılaştırılarak deneyin sonuçları değerlendirilecek.
Genetik Profil Analizi ve Yerçekimsiz Ortamda Araştırmalar
Dr. Taştan, deneyin amacının henüz işlevi keşfedilmemiş genlerin tespiti ve uzay görevlerinde bağışıklık hücrelerinin yer çekimi tarafından nasıl etkilendiğinin belirlenmesi olduğunu belirterek, “Kanların geldiği gün itibarıyla deneylere başladık ve en kısa sürede makaleler yayınlayarak, yeni gen keşiflerinde bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Açıklamaya göre, deneyde Büşra Tekirdağlı, Özge Demir, Ebru Çam, Fatmanur Erkek, Berranur Sert ve Gamze Gülden gibi araştırmacılar da yer aldı. Ekip, “Türk Astronotun Genetik Profilinin Analizi ve Mikro Yerçekimi Ortamı Sağlayan Akustik Levitasyon Cihazında Anti-Kanser, Proliferasyon ve İmmunojenik Etkileri”ni araştıracak.