TÜRKSAT 6A’nın Geliştirilmesi
Türkiye, uzayda uyduya sahip 30 ülkeden biri olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın öncülüğünde önemli adımlar attı. TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin ilk yerli uydu projesi olma özelliği taşıyor. Önceki TÜRKSAT uydularını geride bırakacak olan TÜRKSAT 6A, ülkemizi uydu üretebilen 10 ülke arasına sokacak.
TÜRKSAT 6A’nın Geliştirme Süreci
Proje kapsamında TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ, ve C2TECH gibi firmaların güç birliği ile TÜRKSAT 6A uydusu yerli imkanlarla geliştirildi. TÜBİTAK Uzay, çeşitli alt sistemlerin geliştirilmesinde önemli rol oynadı. ASELSAN, C2TECH ve TUSAŞ ise uydunun farklı bileşenlerinin üretiminden sorumlu oldu.
TÜRKSAT 6A’nın Fırlatılma Süreci
Uydunun entegrasyon ve test süreçleri TUSAŞ Kazan tesislerindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde gerçekleştirildi. Temmuz ayında, Space X’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlandırılacak ve kapsama alanını genişleterek nüfusa ulaşacak.
TÜRKSAT 6A’nın Etkileri
TÜRKSAT 6A’nın hizmete girmesiyle Türk uydularının kapsadığı nüfus 5 milyara ulaşacak ve televizyon kanallarının yayın kapasitesi artacak. Mevcut hizmet verilemeyen bölgeler Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da artık kapsama alanına girecek. Bu sayede Türkiye’nin uydu iletişimindeki uluslararası etkinliği ve kapasitesi önemli ölçüde artacak.