Bazı taşikardi türlerinin tedavisinden Pacemaker yani kalp pili kullanılmaktadır. 40 yaşından sonra görülen Atriyal fibrilasyon sürekli yaşanan ritim bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Felç ve ani ölüm benzeri ciddi sonuçları olan aritmi türü en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Pacemaker Nasıl Takılır?
Kalp ritmindeki düzensizlikleri yok en tıbbi bir cihaz olan Pacemaker köprücük kemiği altına veya deri altına cerrahi operasyonla takılır. Lokal anestezi ile yapılan işlem acısızdır ve risk oranı tüm operasyonlar kadardır. Doktor kalp pilinin kablolarını damardan geçirerek kalbe bağlamaktadır.
Pacemaker ve Atriyal Fibrilasyon takılması ortalama 2 saat kadar sürebilir. Pilin koyulduğu karıncığa göre operasyon zamanın uzayabilir. İşlem sonrasında herhangi bir komplikasyon olmaması için hastalar gözlem altında tutulur. Hastaların çoğu ertesi gün normal yaşamlarına dönebilmektedir.
Pacemaker Kimlere Uygulanabilir?
Pacemaker ve Atriyal Fibrilasyon tedavisi her yaş grubuna uygulanabilir. Kalp yetmezliği, kalp atış hızının çok düşük olduğu aritmi sorunudur. Bu hastalara takılan kalp pili günlük yaşamın daha kaliteli olmasını sağlar. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda kalp pili takılmaktadır.
Ancak hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarına göre işlemin riski artabilir. Bu yüzden gerekli testler yapıldıktan sonra doktorunuzla birlikte tedaviye karar vermelisiniz. Prof. Dr. Sedat Köse randevu alarak ritim bozukluğunuzun türünü ve uygun tedavi şeklini öğrenebilirsiniz.
Detay Kalp Pili – Prof.Dr.Sedat Köse- Ankara (sedatkose.com)