Zekat Bağışlarınız: İhtiyaç Sahiplerine Uzanan Yardım Eli İle Ramazanın Manevi Ortamını Paylaşın
Zekât kimlere verilmez
Zekât kimlere verilmez? Sorusu sıklıkla merak uyandıran ve kişilerin yardımları konusunda bilmesi ve dikkat etmesi gereken başlıkları içeren bir sorudur. Öznelikle en önemli nokta kişinin zekât vereceği aile veya kişi gerçekten ihtiyaç sahibi olmalıdır. Zekât kimlere verilmez sorusunun cevabı, Kişi kendi alt ve üst soyuna zekât veremez. Yani anne, baba, çocuk, babaanne, dede, torunlara zekât düşmez. Fakat soy ağıcı enlemesine zekât düşer. Bu da demek oluyor ki kişi ihtiyaç sahibi kardeşine zekât verebilir. Zekât verilirken özellikle yakından başlamak ve buradan uzağa doğru yardım yapmak daha faziletlidir. Zekât kimlere verilir konusunda kardeş, kardeş çocukları, amca, dayı, hala, teyze, uzak akraba, komşu ve tanıdık tanımadık maddi durumu kötü olan, geçimini zor sağlayan herkese verilir. Fakat bu şartları yerine getirirken özellikle de maddi şartları da kişilerin yerine getirmesi önemlidir. Özellikle verilecek kişiler arasında öncelikli olarak yakını gözetmek ve ardından uzak kimselere doğru ihtiyaç sahibi kimseleri belirlemek oldukça önemlidir. Özellikle belirlenen kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi bakımından doğru seçilmesi de önemlidir. Zekât miktarı eğer fazla ise yani nisap miktarı bir kişinin geçiminin oldukça üzerinde ise dilendiği takdirde paylaştırılarak verilebilir. Özelikle şirketlerin, büyük ticaret yapan kuruluşların nisap miktarları oldukça fazla çıkacağından bu miktar ihtiyaç sahibi kimseler arasında paylaştırılabilir, bunda herhangi bir zarar yoktur. Bunun yanı sıra zekât miktarı yardımlar arasında da paylaştırılabilir ve bağışlanabilir, belirli bir miktarı eğitim için belirli bir miktarı su kuyularının açılmasına veya başka diğer birçok faaliyet arasında paylaştırılabilir. Sizler de zekâtlarınızı Yedi Başak üzerinden vermek isterseniz, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Ziraat bankası hesap numaralarımız üzerinden de EFT ve Havale işlemlerinizi gerçekleştirerek yardımlarınızı iletebilirsiniz. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bağışladığınız zekâtları bir sorumluluk hırkası gibi üzerimizde taşıyor ve hayırlı işlerde kullanılması için planlar yaparak çaba gösteriyoruz. Hızlı zekât bağışlarınız için ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye kısa mesaj gönderebilir ve 15 TL zekât bağışında bulunabilirsiniz.
Zekât hesaplama altın
Zekât hesaplama altın birimi üzerinden referans alınarak yapılan bir işlemdir. Altın sadece bir referans göstergesi değil artan bir maden olarak kullanılması ve peygamber efendimiz döneminde de dinar olarak kullanılmasından dolayı sünnete uygun ve gerçekçi bir hesaplama yöntemidir. Zekât hesaplama altın birimi için nasıl yapılır? konusuna gelecek olursak, Zekat yükümlülüğü doğan kimsenin 80,2 gr. Altının %2,5 oranında hesaplanan kısmını zekat olarak vermesi gerekmektedir. Peygamber sünneti takip edildiğinde 20 dinar altın 80,18 ile 80,2 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir. 200 dinar gümüşün ise 561,2 gram olduğu ön görülmekte. Bu sebeple bunların halk arasında bilinen 1/40 oranını yani %2,5 kadarını vermek doğru olacaktır. Hanefi mezhebine göre kadın ziynet eşyasının zekâta tabi olduğunu belirtirken İmam Şafii, İmam Malik ve Hanbel’e göre de zekâta tabi tutulmaması gerekmektedir. Yalnızca kadınlar ziynet eşyası bakımından israfa kaçarlarsa ancak o zaman zekâta tabii olur. Zekâtın vaktinden önce verilmesi gerekmez, nisap miktarı malı olan kimse kameti ayda 354 gün malı elinde bulunursa artık farz olur ve zekâtını vermesi gerekir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, Recep ayının 3’ünde zengin olmuşsa, bir yıl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir. Ticaret amaçlı olarak alıp satmak üzere elde bulunan taşınmazların zekâtları, zekât hesaplama anındaki cari/güncel değeri üzerinden verilir. Ev, dükkân, tarla veya bağ-bahçe yapma niyetiyle satın alınan arsalar ise zekâta tâbi değildir.’’ (Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 01.02.2023) Başta da belirttiğimiz üzere altın sadece bir referans miktarını temsil eder. Altın ve gümüşten zaten zekât verilebilmesinin dışında miktarlar dönemin altın birimine çevrilerek halk arasında 1/40 oranında zekât verilmelidir. Zekât hesaplama altın işlemi bu şekilde yapılmaktadır. Sizler de zekâtlarınızı ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye SMS göndererek 15 TL değerinde bağışta bulunabilirsiniz. Yedi Başak olarak Başaklarımız çoğalsın, bereketimiz artsın diye değerli hayırseverlerimizle çıktığımız bu yolda, hem yolda olmaktan hem de başarıya ulaşmış olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.
Zekat Bağışı: ” Zekât Malı Arındırır ”
Zekat, İslam dininde önemli bir ibadet ve yardımlaşma şeklidir. Zekat, mal sahiplerinin belli bir miktardaki mallarını ihtiyaç sahiplerine vermelerini ifade eder. Bu bağış, hem maddi hem de manevi anlamda büyük bir öneme sahiptir. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak, zekatınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için buradayız.
Zekat, mal sahiplerini bencil olmaktan çıkararak toplumda dayanışma ve adaleti sağlar. Bu bağışlar, ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur ve onlara umut verir. Ayrıca, zekat vermek, kişinin günahlarından arınmasına ve manevi olarak temizlenmesine de yardımcı olur.
Zekat Bağışı, Sadaka Bağış Nasıl Yapılır
Zekat bağışınızı yapmak için birçok kolaylık sunuyoruz. Banka hesap numaralarımıza “ZEKAT” açıklaması ile EFT veya havale yapabilirsiniz. Ayrıca, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan kredi kartı ile ödeme yapabilir veya çağrı merkezimizi arayarak bağışta bulunabilirsiniz. Nakit olarak da ofisimize gelerek zekatınızı teslim edebilirsiniz.
Fitre, Sadaka ve Zekat: Bereketin Ve Yardımlaşmanın İbadet Halidir!
Fitre ve sadaka gibi diğer ibadetlerle birlikte zekat bağışı yaparak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatabilirsiniz. Fitre, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen miktarlar doğrultusunda yapılırken, sadaka ise farklı ihtiyaçlara göre verilebilir.
Yedi Başak İnsani Yardım Derneği İle İyilik Köprüleri Kurmaya Yardımcı Olun
Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak, zekatınızı dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışıyoruz. Kriz bölgelerinde ve doğal afetlerin etkilediği yerlerde ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıyor ve onların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz.