Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un açıklamasına göre, Han, ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Güney Kore-ABD ittifakının korunması ve geliştirilmesi için kararlı olduklarını belirtti. Han, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi ve Moskova ile Pyongyang arasındaki işbirliği konusunda endişelerini dile getirerek Güney Kore-ABD birleşik savunma yapılanmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Biden ise Han’a Güney Kore demokrasisine olan güvenini teyit ederek, Güney Kore-ABD ittifakının devam edeceğini ve bu ittifakı güçlendirmek için çalışacaklarını belirtti.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un muhalefeti devlet karşıtı aktivitelerle suçlayarak sıkıyönetim ilan etmesi, parlamentonun oylaması sonucunda geri alınmıştı. Savunma Bakanlığı, sıkıyönetim ilanı sonrasında ordudaki komutanlara teyakkuzda olmaları talimatını vermişti. Ancak yapılan oylama sonucunda sıkıyönetim kararı kaldırılmış ve Bakanlar Kurulu onayıyla sona erdirilmişti. Muhalefet partilerinin Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle Yoon’un azlini talep ettiği oylama sonucunda Yoon geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.
Bu olaylar, Güney Kore’de yaşanan siyasi gelişmelerin ardında yatan karmaşık dinamikleri ve ülkenin iç ve dış politikadaki hassasiyetini gözler önüne sermektedir. Güney Kore-ABD ilişkileri ve iç siyasetteki dalgalanmalar, bölgedeki istikrarın sağlanması adına önemli bir konumda bulunmaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]