Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi ve ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir mercek teknolojisi geliştirdi. Bu icat, sadece merceklerle sınırlı kalmayıp minyatür elektronik sistemler için de umut vaat ediyor.
Amsterdam Üniversitesi’nden nanobilimci Jorik van de Groep, geliştirilen merceğin görüntü bozulmalarını engelleyen uygulamalardan tutun, bilgi toplamak için ışığın kullanılabileceği farklı alanlarda da kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknoloji, gelen dalgaları kırınım yoluyla odaklamak için oluklu kenarlar kullanarak ince ve hafif mercekler üretmeyi sağlıyor.
Araştırmacılar, tungsten disülfid (WS2) adlı malzemenin ince tabakasına oyulmuş halkalarla mercek teknolojisini geliştirerek ışığı daha iyi odaklamayı başardı. WS2 malzemesi ışığı emdiğinde, eksiton adı verilen bir yapı oluşturarak belirli dalga boylarındaki ışığı daha iyi odaklama imkanı sağlıyor. Gelecekte, optik kaplamalar ve elektriksel yük varyasyonlarıyla bu merceklerin daha da geliştirilebileceği düşünülüyor.
Araştırma sonuçları, Nano Letters dergisinde detaylarıyla yayımlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]