Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Donald Trump’a önemli bir çağrıda bulundu. Petro, İsrail’in ateşkese rağmen Lübnan’a yönelik devam eden saldırılarını durdurması gerektiğini belirterek, Trump’tan bu konuda destek istedi. Bu çıkış, İran ile ABD arasında yürütülen barış müzakerelerinin Kolombiya tarafından desteklendiği bir dönemde gerçekleşti.
Kolombiya Cumhurbaşkanı, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüttüğü bu ayda, İran ile ABD arasındaki barış anlaşmasını desteklediğini ifade etti. Petro, bu anlaşmanın dünya için daha fazla “Hayat” anlamına geldiğini vurguladı. İncil, dünya anayasaları ve insanlığın inşa ettiği uluslararası hukuk temelinde, tüm ulusların bu anlaşmaya saygı göstermesi gerektiğine inandığını belirtti.
Gustavo Petro, İsrail devletinin egemen Lübnan Cumhuriyeti’ne füzelerle saldırmaya devam etme kararını eleştirdi. Cumhurbaşkanı, bu “korkunç çatışmayı” sona erdirmek için Başkan Donald Trump’ın insanlık tarafından tam desteklenmesi gerektiğini belirtti. Petro, Trump’ın İsrail halkının hükümetlerinin komşularına saldırmayı bırakmasını sağlamada yardımcı olabileceğine inandığını ifade etti.
İran ile ABD arasında varılan mutabakata göre Lübnan dahil tüm cephelerde ateşkes uygulanacağı açıklanmıştı. Bu durum, İsrail’de çeşitli tepkilere neden olmuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]