‘Kew Gardens’‘tan yapılan açıklamaya göre, botanik bahçesindeki tarihinde üçüncü defa açan aristolochia goldiena çiçeği, 3 metre boyunda ve yaklaşık 48 saat yaşamaktadır. İlk açılışını 1990 yılında gerçekleştiren bu ilginç çiçeğin, ikinci açılışını ise 2023 yılında yaptığı belirtilmektedir. Açıklamada, çiçeğin kokusunun kimyasalları andırdığı vurgulanmıştır.
Aristolochia goldiena gibi kötü kokulu bir diğer çiçek olan titan arum‘un da sürpriz şekilde çiçek açtığı ifade edilmiştir. Botanik bahçesinde 1889’dan beri bulunan bu çiçeğin ilk açılışını 1926 yılında gerçekleştirdiği ve o dönemde yaşanan yoğun ilgi nedeniyle polisin kalabalığı dağıtmak zorunda kaldığı hatırlatılmıştır. Titan arum, çürük et kokusu nedeniyle “ceset çiçeği” ve “dünyanın en kötü kokan çiçeği” unvanlarını almıştır.
Titan arumun son olarak 2021 yılında açtığı bilgisi verilen açıklamada, çiçeğin ilk açılış için yaklaşık 12 yılda enerji topladığı belirtilmiştir. Geçen hafta bir diğer titan arum ile birlikte aynı anda açıp, 5 yıldan kısa sürede ikinci kez çiçek açtığı da vurgulanmıştır. Ayrıca, titan arum ve aristolochia goldiena’nın aynı anda ilk kez açtığı ve bu süreçte polenleri çekebilmek için kötü koku yaydığı belirtilmiştir.
Kew Gardens çalışanlarının, çiçeklerin açmasına yardımcı olmak için iki çiçeğin polenlerini elle toplayarak dondurdukları ve sonraki yıllarda çiçeklere taşıdıkları da açıklamada önemli bir detay olarak paylaşılmıştır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]