ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin uygulanması ve Trump’ın Ortadoğu barış planına ilişkin temaslarda bulunmak üzere Mısır’a geldi. Kushner, El Alameyn kentinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Görüşmede Filistin meselesi ve bölgedeki krizler masaya yatırıldı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, es-Sisi bölgesel ve uluslararası güvenlik ile istikrarın desteklenmesi için ortak iş birliğinin önemini vurguladı. Taraflar, Gazze Şeridi’nde yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının tüm yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
Jared Kushner ise ABD ile Mısır arasındaki yakın koordinasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kahire’nin bölgesel barış ve istikrar çabalarına teşekkür eden Kushner, Mısır’ın ABD için Orta Doğu’da kilit bir ortak olduğunu ifade etti.
Katar merkezli Al Jazeera haber ajansı, Kushner’in Mısır ziyareti kapsamında Hamas heyetiyle de temaslarda bulunmasının beklendiğini öne sürdü. Bu görüşmelerde Uluslararası İstikrar Gücü’nün bölgeye konuşlandırılması, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve insani yardım konuları ele alınacak.
Kushner’in bölgedeki temasları çerçevesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Dün Hamas Siyasi Büro Başkanı Halil el-Hayya liderliğindeki heyet, Mısır İstihbarat Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad tarafından kabul edilmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]