Pentagon, Washington Post gazetesinin sekiz farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Körfez bölgesindeki askeri varlığını azaltma seçeneklerini değerlendiriyor. Kurumun politika ofisi, İran ile olası bir savaşın sona ermesinin ardından farklı Körfez ülkelerine yayılmış askeri varlığın azaltılmasına yönelik projeksiyonları inceliyor. Bu analiz, henüz resmi inceleme düzeyinde bulunuyor.
Genelkurmay Başkanlığı ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), söz konusu incelemeyi yakından takip ediyor. CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, süreci bizzat izliyor ve ABD birliklerinin Basra Körfezi’nden batıya kaydırılması olasılığı konusundaki tartışmaları destekliyor.
ABD’li yetkililer, bu analizin Pentagon politikası haline gelebilmesi için üst makamlardan onay alması gerektiğini belirtti. Şu aşamada incelemenin erken bir seviyede olduğu vurgulandı.
Haberde, Pentagon’un değerlendirdiği kilit konulardan birinin, aylarca süren İran saldırıları nedeniyle ağır hasar gören Basra Körfezi’ndeki ABD üslerinden askerlerin çekilip çekilmeyeceği olduğu belirtildi. Ayrıca, bölgede hasar gören ABD üslerinin yeniden inşa edilip edilmeyeceği konusu da önemli bir başlık olarak ele alınıyor.
Orta Doğu’daki ABD askeri operasyonlarını yürüten CENTCOM komutasında, Ürdün’den Umman’a kadar uzanan yaklaşık 20 üste 40 bin ABD askeri görev yapıyor. Bahreyn, ABD Beşinci Filo’nun karargahına ev sahipliği yaparken, Kuveyt gibi diğer ülkeler de Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri varlıklarını barındırıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]