Türkiye’de bu yılın ilk altı ayında yerli patent başvurularında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik önemli bir artış yaşandı. TÜRKPATENT verilerine göre, bu dönemde yerli patent başvuruları 3 bin 538’den 4 bin 641’e yükseldi. Bu artış, Milli Teknoloji Hamlesi’nin etkileri ve Türkiye’deki sınai mülkiyet ekosisteminin güçlenmesiyle ilişkilendiriliyor.
Sadece patent başvuruları değil, yerli faydalı model başvurularında da yüzde 23’lük bir artış gözlemlendi. Geçen yılın aynı döneminde 1638 olan faydalı model başvurusu sayısı, bu yıl 2 bin 21’e ulaştı. TÜRKPATENT’e bu altı aylık süreçte ayrıca 76 bin 215 marka, 16 bin 567 yerli tasarım ve 173 coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Yerli patent tescilleri yüzde 13 artarak 1726’ya, faydalı model tescilleri ise yüzde 53 artışla 1395’e çıktı.
Yılın ilk yarısında toplam 49 bin 694 yerli marka ve 11 bin 608 yerli tasarım tescillendi. Ayrıca 66 ulusal coğrafi işaret tescili gerçekleştirildi. Bu dönemde, 99 bin 617 yerli sınai mülkiyet hakkı başvurusu yapılırken, 64 bin 489 yerli sınai mülkiyet hakkı tescil edildi.
Türkiye’de tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı 1881’e ulaştı. Ocak ayından haziran ayına kadar birçok il ve ürüne coğrafi işaret tescili verildi. Bunlar arasında Niğde geven balı, Seydişehir çileği, Hatay yoğurtlu kebap, Erzincan sütlacı, Çorum su böreği ve Türk Kahvesi gibi ürünler yer aldı. Nisan ve mayıs aylarında da Osmancık domates kavurması, Erzurum paça çorbası ve Hatay zahterli kahkesi gibi ürünler tescil aldı. Haziran ayında ise Kahta patlıcanlı ayran çorbası, Antakya kerebici ve Safranbolu yazıköy üzüm sirkesi gibi ürünler listeye eklendi.
Coğrafi işaret tescillerinde bölgelere göre yapılan dağılımda Karadeniz Bölgesi 369 tescil ile ilk sırada yer aldı. İç Anadolu Bölgesi 304, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 299 tescil ile bu bölgeleri takip etti. Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgeleri de sırasıyla 262, 238, 211 ve 198 tescil ile listede yer aldı. Avrupa Birliği’nde (AB) tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı ise Adana şalgamı ve Kayseri pastırması ile 46’ya yükseldi. Isparta gülyağı, Afyon kaymağı ve Manisa sultani çekirdeksiz üzümü gibi ürünlerin AB’de tescil süreçleri devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]