Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Fon Koordinasyon Kurulu, tasfiyesine karar verilen yatırım fonları için ilk ara ödemelerin bugün başladığını duyurdu. Adalet Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da katıldığı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, 7596 sayılı kanun kapsamında hak sahiplerine ödemeler yapılmaya başlandı.
Yatırımcı haklarını korumak amacıyla çıkarılan kanun ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) esasları gereği, olağanüstü tasfiye kapsamındaki fonlar için ödemeler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Süreç, güvenli ve şeffaf bir şekilde yürütülüyor.
Yürütülen çalışmalar sonucunda, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131’den 38’e düşürüldü. Bugüne dek 71 bin 899 hak sahibine toplam 68 milyar lira nakdi ve ayni ödeme yapıldı. Bu, sürecin ne kadar etkin ilerlediğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Özellikle Hedef Portföy Yönetim Şirketi A.Ş.’ye ait 31 fondan 27’sinin işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Bu kapsamda 26 bin 152 hesaba 27,2 milyar lira ödeme gerçekleştirildi. Kalan 4 fon için de tasfiye çalışmalarının hızlandırıldığı belirtildi.
Ödemeler sürerken, sürecin mali ve adli boyutları da titizlikle inceleniyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), soruşturma kapsamındaki şirketler, manipülasyon şüphesi bulunan kişiler ve fonların gerçek faydalanıcıları üzerindeki yurt dışı bağlantılı incelemelerini çok yönlü olarak sürdürüyor.
Piyasada benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için yeni bir kanun teklifi de hazırlanıyor. Sektör paydaşlarının görüşleriyle şekillenen taslak, teknik çalışmaların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]