SON GELİŞME
--:--:--
USD49,97EUR56,04ALTIN6.361,78Istanbul18° Bulutlu0:26YATSI'YAKALAN SÜRE
EKONOMİ

Piyasalar Bütçe Görüşmeleri ve TCMB Açıklamalarını Bekliyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Piyasalar Bütçe Görüşmeleri ve TCMB Açıklamalarını Bekliyor

Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda yoğun bir bütçe mesaisi gerçekleştirilecek. 2027 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin TBMM’ye sunulmasının ardından başlayan bütçe maratonu, bakanlık ve kurumların bütçelerine ilişkin komisyon görüşmeleriyle devam edecek. Bu görüşmeler 27 Kasım’da tamamlanacak ve ardından bütçe teklifi TBMM Genel Kurulunda ele alınacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın 3 Kasım’da İstanbul’da ekim ayı dış ticaret verilerini açıklaması bekleniyor. Bolat, geçtiğimiz ay mal ihracatında eylül ayında 26 milyar dolar ile zirveye ulaşıldığını ve yıllık bazda yüzde 15,4’lük artış kaydedildiğini belirtmişti.

Merkez Bankası ve Ekonomik Veriler Odağında

Kasım ayı boyunca piyasaların gözü Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak raporlarda ve Başkan Fatih Karahan’ın yapacağı açıklamalarda olacak. Karahan, 12 Kasım’da bu yılın son Enflasyon Raporu’nu kamuoyuyla paylaşacak. Bu rapordaki mesajlar, enflasyon beklentileri ve TCMB’nin para politikası açısından kritik önem taşıyor.

Başkan Karahan, daha önceki enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında 2026 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 28 olarak yukarı yönlü güncellediklerini belirtmişti. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade etmişti. TCMB, 27 Kasım’da ayrıca yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu’nu açıklayacak. Bu rapor, finansal sisteme yönelik gelişmeler ve alınan tedbirlerin etkilerini değerlendirecek.

Ekonomik veri akışı da kasım ayında yoğun olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Kasım’da ekim ayı enflasyon verilerini (TÜFE ve Yİ-ÜFE) açıklayacak. Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 1,84, yıllık ise yüzde 29,73 artmıştı. TÜİK, 10 Kasım’da eylül ayı sanayi üretim endeksini, 13 Kasım’da ise TCMB tarafından eylül ayı ödemeler dengesi istatistiklerini duyuracak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ekim ayı bütçe sonuçlarını, TÜİK ise 17 Kasım’da ekim ayı konut ve iş yeri satış istatistikleri ile tarım ürünleri üretici ve konut fiyat endekslerini paylaşacak. Ay sonunda, 30 Kasım’da ekim ayı dış ticaret ve iş gücü istatistikleri açıklanacak. Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak kaydedilmişti.

Asgari Ücret Görüşmeleri Merakla Bekleniyor

Kasım ayı boyunca milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecek. Aralık ayında başlayacak olan asgari ücret tespit görüşmeleri öncesinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı ve işleyişine dair beklentiler artıyor. Mevcut durumda asgari ücret, bir işçi için aylık net 28 bin 75 lira 50 kuruş olarak uygulanmaktadır.

Benzer Haberler

Tümü
Piyasalar Bütçe Görüşmeleri ve TCMB Açıklamalarını Bekliyor
Piyasalar Bütçe Görüşmeleri ve TCMB Açıklamalarını Bekliyor
Antalya 10 Ayda Nüfusunun 5 Katından Fazla Turist Ağırladı
Antalya 10 Ayda Nüfusunun 5 Katından Fazla Turist Ağırladı
Sanayi Sektörü Elektrik Tüketimi 1,7 Milyon Terajulü Aştı
Sanayi Sektörü Elektrik Tüketimi 1,7 Milyon Terajulü Aştı
Fransa Tüketici Güveni Protestolarla 13 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
Fransa Tüketici Güveni Protestolarla 13 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
Gram Altın Yeni Güne Düşüşle Başladı
Gram Altın Yeni Güne Düşüşle Başladı
Türkiye’den 121 Ülkeye 197 Bin Ton Turşu İhracatı Gerçekleşti
Türkiye’den 121 Ülkeye 197 Bin Ton Turşu İhracatı Gerçekleşti
Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER FIRSAT 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması