Bakan Şimşek: Yıllık Cari Açık Nisanda 31,5 Milyar Dolara Yükseldi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirerek açıklamalarda bulundu. Bayram etkisiyle artan dış ticaret açığı nedeniyle yıllık cari açığın nisanda 31,5 milyar dolara sınırlı yükseldi.
Net Portföy Yatırımlarında Artış
Bakan Şimşek, geçen yılın ilk dört ayında portföy yatırımlarında 1,5 milyar dolar net çıkış yaşanırken, bu yılın aynı döneminde 5,8 milyar dolar net giriş olduğunu belirtti. Uluslararası doğrudan yatırımlarda da artış beklediklerini ifade etti.
Dış Borç Çevirme Oranlarında Artış
Bakan Şimşek, orta-uzun vadeli tahvil dahil dış borç çevirme oranlarının aynı dönemde bankacılık sektörü için yüzde 90’dan yüzde 158’e, banka dışı özel sektör için ise yüzde 72’den yüzde 116’ya yükseldiğini açıkladı.
Öngörüler ve Beklentiler
Bakan Şimşek, programları kapsamında atılan adımlarla uluslararası doğrudan yatırımlarda artış beklentisinde olduklarını söyledi. Yılın kalanında cari açığın 24-27 milyar dolar aralığında seyretmesini ve yıl sonunda OVP tahmini olan 34,7 milyar doların oldukça altında gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti.