KOBİ ve Girişimcilerin Desteklenmesi
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, KOBİ ve girişimcilere yönelik destekler artarak devam edecek. Bu desteklerin odak noktası, **finansmana erişim imkanlarının artırılması**, **kurumsal gelişimlerin desteklenmesi**, **verimliliklerinin yükseltilmesi** ve **tedarik zincirlerinde güçlü bir konumda bulunmalarının sağlanması** olarak belirlendi.
Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Destekler
KOBİ’lere yönelik atılacak adımlar arasında, beşeri sermayenin güçlendirilmesi için **teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip kişilere** ve **yenilikçi iş modellerine ve yüksek teknolojiye dayalı girişimcilere** özel vize uygulamalarının yapılması yer alıyor. Ayrıca, **teknoloji geliştirme bölgelerinin altyapıları ve kuluçka merkezlerinin desteklenerek yaygınlaştırılması**, **AR-GE, tasarım ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi** için çalışmalar planlanıyor.
Finansmana Erişim ve İhracat Artışı
KOBİ’lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla **Kredi Garanti Fonu ile çalışmalar** yapılacak ve **alternatif finansman yöntemleri** yaygınlaştırılacak. Bu desteklerle birlikte, KOBİ’lerin **ihracat potansiyellerinin artırılması** hedefleniyor. Gelecek yıl, KOBİ’lerin ihracatının 100 milyar dolara yaklaşması ve imalat sanayisinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin **yüksek teknoloji ürünü ihracatının payının artırılması** bekleniyor.
Yatırım ve İstihdam Artışı
2025 yılında, **girişim yatırım büyüklüğünün 1,5 milyar dolara** yükseltilmesi ve **Turcorn** olarak adlandırılan firmaların sayısının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, **ciroya göre hızlı büyüyen KOBİ sayısının 50 bine** çıkartılması ve istihdamın artırılması planlanıyor.
Bu kapsamda, KOBİ ve girişimcilere sağlanacak desteklerle Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına önemli katkılar sağlanması amaçlanıyor.