Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de sabit bıraktı. Ekonomistlerin tamamı bu kararı öngörmüş, böylelikle politika faizi 7. kez üst üste sabit kalmış oldu.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması yüzde 49,10 olarak hesaplandı. Yıl sonuna ilişkin beklentilere göre; 6 ekonomist yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1 ekonomist yüzde 48,5 ve 3 ekonomist yüzde 47,5 olacağını öngördü.
Para Politikası Kurulu’nun karar metninde, ekim ayında enflasyonda düşüş eğiliminin gözlendiği belirtildi. Yurt içi talebin yavaşladığı ve enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiği ifade edildi. Maliye politikasının da bu sürece önemli katkı sağlayacağı vurgulandı.
Kurul, enflasyonun kontrol altında tutulması için sıkı para politikasına devam edeceğini belirtti. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecek ve enflasyonun hedeflenen yüzde 5 seviyesine ulaştırılması için gereken adımlar atılacak.
Ekonomistlerin kasım ayı için politika faizinde değişiklik öngörmemesi ve yıl sonu politika faizi beklentisinin yüzde 49.10 olması, Merkez Bankası’nın aldığı kararların öngörülebilirliğini ortaya koyuyor. Bu doğrultuda enflasyon ve ekonomik göstergeler yakından takip edilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]