Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, otobüs, minibüs ve midibüs ihracatında önemli bir artış yaşandı. Ocak-kasım döneminde en fazla ihracat Fransa’ya gerçekleşti. Fransa’ya yapılan ihracat miktarı geçen yıla göre %15 artarak 440 milyon 149 bin dolara yükseldi. Buna karşın İtalya’ya yapılan dış satışlarda %8,8’lik bir düşüş yaşandı ve ihracat miktarı 233 milyon 195 bin dolara geriledi.
Sektör temsilcileri, Birleşik Krallık’a olan ihracatlarını %62,43 artırarak 161 milyon 442 bin dolara çıkardı. ABD’ye yapılan ihracat %94 artarak 146 milyon 928 bin dolara yükselirken, Polonya’ya %49, Sırbistan’a %359 ve Suudi Arabistan’a %1275 artışla ihracat gerçekleşti. Ancak Romanya’ya olan ihracat %41 azalarak 59 milyon 951 bin dolara geriledi.
Geçen yılın tamamında 2 milyar 305 milyon 845 bin dolarlık ihracat yapan sektör temsilcileri, 2024’ün 11 ayında 2 milyar 311 milyon 670 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek rekor kırdı. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış satım miktarını oluşturdu.
Bu veriler, otomotiv sektöründe otobüs, minibüs ve midibüs ihracatının önemli bir ivme kazandığını gösteriyor. Türk üreticiler, yurt dışında giderek daha fazla talep görerek dış satış rakamlarını artırmaya devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]