Finansal Okuryazarlık Platformu’nun Amaçları
Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve yatırımcı sayısının artmasıyla birlikte **finansal okuryazarlık** giderek daha fazla önem kazanmaktadır. SPK’nın koordinatör kurum olarak görevlendirilmesiyle birlikte, Finansal Okuryazarlık Platformu (https://finansalokuryazarlik.gov.tr) hayata geçirildi. Platformun temel amacı, bireylerin **finansal farkındalıklarını artırmak** ve karmaşık hale gelen **finansal hizmet ve ürünleri optimal şekilde kullanmalarını sağlamak** olarak belirlendi.
Ücretsiz Eğitim Videoları ve Sertifika İmkanı
Platformda **”bankacılık,” “borsa,” “bütçe,” “kredi,” “kripto varlıklar” ve “yatırım”** olmak üzere 6 farklı kategoride toplam 55 eğitim videosu ücretsiz olarak sunulmaktadır. E-devlet üzerinden siteye üye olanlar, tamamladıkları eğitimlere göre 1. düzey, 2. düzey veya 3. düzey **finansal okuryazarlık katılım sertifikası** alma fırsatına sahiptir.
Kamu Kurumlarıyla İşbirliği ve Geniş Kitlelere Ulaşım
SPK’nın yanı sıra birçok kamu kurumuyla işbirliği protokolleri imzalanmıştır. Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, OSBÜK, İŞKUR, TOBB, Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumlarla finansal okuryazarlık ve eğitici eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, İş Gücü Uyum Programları (İUP) kapsamında yaklaşık 100 bin kişiye **finansal okuryazarlık eğitimi** verilmiştir.
Geniş Kapsamlı İşbirlikleri ve Gelecek Planları
Platformun etkisini artırmak amacıyla, **Türkiye Seferberliği** kapsamında şehirlerde çeşitli etkinlikler düzenlenmekte, kamu kurumlarıyla görüşmeler devam etmektedir. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yapılan görüşmeler sonucunda, 4,3 milyon memura zorunlu eğitim olarak sunulacak videoların içeriğinin Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile değerlendirilerek geliştirilmesi planlanmaktadır.
Bu çalışmaların sonucunda finansal okuryazarlık kapsamında önemli adımlar atılarak, **finansal piyasaların sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi** hedeflenmektedir.