Türkşeker ve Üniversitelerden İş Birliği
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye hem dünyanın hem de Avrupa’nın en büyük şeker pancarı üreticilerinden biri olarak yerli ve milli şeker pancarı çeşitleri geliştirmek için başarılı bir çalışma yürüttü. Bu çalışmalar yaklaşık 30 yıl önce Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü’nde başladı ve son yıllarda hız kazandı. Bu kapsamda, Türkşeker, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ve Kastamonu Üniversitesi iş birliği yaparak “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” için protokol imzaladı.
Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Tescillendi
Moleküler biyolojik yöntemler kullanılarak kalite ve verimi en üst düzeyde olacak şekilde hastalık ve zararlılara dayanıklı yerli şeker pancarı çeşitleri geliştirildi. Bu çalışmaların sonucunda Ocak 2022’de “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı şeker pancarı çeşitleri tescil edildi ve Bakanlık “Milli Çeşit Listesi”ne kaydetti. Bu tescillenmiş çeşitlerin tohum üretimine bu yıl itibarıyla başlanarak, 2025 ve sonrasında Türk çiftçileriyle buluşacak.
Gelecek Yıl Toprakla Buluşacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli şeker pancarı tohumunun tescil edilmesinin büyük önemine vurgu yaparak, üniversite hocalarına ve Türkşeker çalışanlarına teşekkür etti. Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta dünyada önde gelen bir ülke olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl yerli şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturacaklarını ifade etti. Bu gelişmeyle birlikte, Türkiye’nin şeker pancarı ihtiyacını karşılaması ve hatta ihraç etmesi bekleniyor.