Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı doğrultusunda sektörel incelemelerini sürdürüyor. **Kayıt dışılığın** sebep olduğu haksız rekabet ve adaletsizliği gidermek amacıyla yapılan çalışmalarda, tütün sektörü özellikle ön planda.
Tütün sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele kapsamında, VDK özellikle **makaron üreticilerini** mercek altına aldı. Teminat yükümlülüğüne uymayan firmaların bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınarak VDK Risk Analiz Merkezi’nce incelendi. **Hasılat beyanları** yapılmayan veya düşük beyanda bulunan 23 firmanın 26 ayrı adresi tespit edildi.
VDK, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır dahil olmak üzere 8 ilde, 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın adreslerini belirledi. **Vergi müfettişleri** tarafından yapılan eş zamanlı sayımlarda, stok kayıtları ile fiili durum karşılaştırıldı. Faaliyetlerini sürdüren firmaların teminat verip vermediği, ürünlerin bandrol mevzuatına uygunluğu ve diğer kaçakçılık fiilleri incelendi.
Sayımlar sonucunda **kayıt dışı çalıştığı** belirlenen mükellefler, vergi incelemesine alınacak. Bakanlık, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firmaya yapılan inceleme sonucunda 6 milyar lira vergi ve ceza uygulamıştı. Vergide adaleti ve etkinliği artırmayı hedefleyen VDK’nin sektörel incelemeleri devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]