İcra hukukunda borçlunun herhangi bir yere ait olan borcunu ödeyememesi durumunda borcunu ödemesine karşılık gelecek nitelikte mal haczedilebilir durumu geçerlidir. Ancak borçlu tarafında bu değerlendirildiğinde borcunu aşacak şekilde haciz yapılmaz, sadece borcu kadarıyla haczedilmesi mümkün olunabilir.
Hukuk çerçevesinde bu sürecinde belirli kuralları bulunmaktadır. Ekonomik değeri olmayan bir mal, herhangi bir şekilde haczedilmez ya da el konulmaz. Ancak bazı türde mal ve haklar, parasal değeri olsa da bunların haczedilmesi de mümkün olmamaktadır. Kanunun koruduğu bu hak ve mallarla ilgili olarak borçlunun ve ailesinin ekonomik varlığını sürdürmesi, yaşam kalitesini sürdürebilmesi için bazı hak ve malların haczedilmemesi sağlanmıştır.
Haczedilmeyen Mallar
Kişiye ait olan çeşitli haklardan bir intifa veya oturma hakkıdır. Bunların haczedilmesi kanun karşısında mümkün değildir. Aynı zamanda manevi tazminat talepleri haczedilemez, karşı tarafa kabul görmediği müddetçe de herhangi bir devir ya da karşı tarafa geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Ankara hukuk büroları bu konularda daha uzman ve yetkili avukatlara sahip bürolarıyla beraber danışacağınız avukatınızdan alacağınız bilgi doğrultusunda daha iyi ve yetkin bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu süre çerçevesinde icra ve iflas kanununa göre de tamamıyla haczedilemeyen mal ve haklar bulunmaktadır.
Devlet mallarının haciz caiz olmadığı gibi icra ve iflas kanununa göre de bu açıkla beyan edilmiştir. Köye ait olan bir otlak, yaylak ya da köy hizmeti adı altında toplanan bir para varsa bu paraların herhangi bir sebepten ötürü haczedilmesi mümkün değildir. Aynı zamanda belediyelerde de proje karşılığında da yapılan borçlanma süreçlerinde şartlara bağlı olarak kamu hizmetleri olması nedeniyle belediyeye tahsil edilen araçların ya da vergilerin haczedilmesi de mümkün değildir.
Devlete ait olan mallar kamu düzenine ait bir şekilde haczedilemeyecektir ve haczedilmesi halinde de şikayet yoluna başvurulur. Kurallara göre de eğer mal kamu tüzel kişilerin ya da devletinse haczedilemez. Ancak tüzel kişilerin malları olarak dernek veya vakıf gibi kuruluşlarsa bu kişilere ait mallar haczedilebilir.
Herhangi bir sebepten dolayı oluşan borçlu ya da alacaklı taraflardan biri olduğunuzda hukuk karşısında danışacağınız kişi Ankara icra avukatı olacaktır. Hem sürecin işleyişi hem de süreç hakkında oldukça güçlü delillerle karşısına çıkacak şekilde sizlere destek sağlayacak olan avukatınızla beraber borçlu kişiden alacağınız ya da haczedilecek mallar karşısında haczedilmeyen mal ve hakların neler olduğuna dair de bilgi edinmeniz mümkündür.
Kısmen haczedilmeyen mal ve haklar da bulunmaktadır. İcra hukukuna göre haciz işlemleriyle ilgili olarak maaş, tahsisat veya benzer ücretler, intifa akları, tekaüt maaşları ve de sigorta sandıkları tarafından verile tahsis iratlar. Bunların tamamı da yine kısmen haczedilmeyen mallar olarak tanımlanır ve borçlu ve ailesi tarafından icra memuru tarafından takdir edilen mal kadarıyla haczedilebilir.
Haciz süreçleriyle ilgili olarak eğer borçluysanız ve haczedilmeden feraget etmek istiyorsanız, haczedilmezlikten feragat mümkün müdür ya da haczedilmezlik konusunda kararı kim, hangi sürece bağlı verir gibi konuların tamamında ise danışacağınız kişi doğrudan icra avukatınız olacaktır. Ankara’da sizin ihtiyaçlarınıza uygun şekilde sizi dinledikten sonra en iyi kararı vermesi açısından değerlendirecek olan, bilgilendirecek olan doğru bir avukat ile çalışırsanız istekleriniz karşısında ya da borçlu taraftaysanız, kanuna uygun şekilde sizin tarafınızın savunulmasını en iyi şekilde alabilirsiniz.
Haciz süreçleriyle ilgili hem danışmanlık veren hem de avukatınız olacak şekilde kanun karşısında sizi savunacak olan Baran Delil Avukat Bürosu ile ister telefondan isterseniz de büroya özel randevu alarak, yüz yüze görüşebilir, bilgi ve destek alabilirsiniz.