295 kilometrelik sınırıyla Türkiye-İran arasında en uzun huduta sahip olan Van’da, yasa dışı geçişler, kaçakçılık faaliyetleri ve terör tehditleriyle mücadele kapsamında önemli adımlar atılıyor.
Mayınlar Temizlendi, Beton Duvarlar İnşa Edildi
Zor arazi ve hava şartlarının hüküm sürdüğü bölgede öncelikle mayın temizleme çalışmaları gerçekleştirildi. Ardından, modüler beton duvarlarla desteklenmiş bir metrelik jiletli teller ve 4 metre derinliğinde, 4 metre genişliğinde hendekler kazılmaya başlandı.
Yerli ve Milli Güvenlik Sistemleri Kullanılıyor
Van’ın sınır hattında Türk savunma sanayisinin geliştirdiği yerli ve milli güvenlik sistemleri ile sınıra olan güvenlik önlemleri artırıldı. Harekete duyarlı sensörler, insansız kara araçları, termal kameralar, gece görüşlü dürbünler ve optik kulelerle sınır hattı 7 gün 24 saat kontrol altında tutuluyor.
İnsansız Kara Araçları ve Dronsavarlar Görevde
Hudut hattında İHA, dron ve paramotor tehditlerine karşı hava savunma topu ve uçaksavar monteli zırhlı personel taşıyıcılar görev alıyor. Ayrıca, dron saldırılarına karşı dronsavarlar aktif olarak kullanılıyor. Modüler beton duvar boyunca aydınlatma sistemlerinin inşası da devam ediyor.
Fotokapanlar ve Keskin Nişancı Timleriyle Güvenlik Sağlanıyor
Yasa dışı geçişleri engellemek için bütün menfezlere fotokapanlar yerleştirilirken, elektro-optik ve asansörlü kuleler üzerine monte edilen gözetleme cihazlarıyla bölgenin tamamı gözetleniyor. Keskin nişancı timleri de her an müdahaleye hazır bekliyor.
Çalışmaların Yüzde 70’i Tamamlandı
Van-İran sınırındaki modüler beton duvar örme çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı. Geriye kalan kısmın tamamlanması için 2025 yılında çalışmalara tekrar başlanacak. Bu güvenlik önlemleri sayesinde kaçak geçişlerin büyük ölçüde engellendiği belirtiliyor.